Közösen áll ki a rasszizmus ellen az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK

Határozottabb fellépést kér a Román Labdarúgó Szövetségtől (FRF) a lelátókon tapasztalható rasszizmus ellen az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK. A két székelyföldi klub az elmúlt időszakban tapasztalható magyarellenesség miatt nyújtott be módosító indítványt.

Kedden, közös sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke és Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke azt a módosító javaslatot, amely a FRF fegyelmi szabályzatának az 54. cikkelyét egészítené ki. Mint, ismert az augusztus 4-ei Bukaresti Steaua – FK Csíkszereda, illetve az augusztus 9-én lejátszott Konstancai Farul – Sepsi OSK mérkőzésen tapasztalt incidensek miatt mindkét klub közleményben tiltakozott. A csapatok képviselői ugyanakkor úgy érzik, ahhoz, hogy változzon a helyzet, szigorításra lenne szükség.

Szondy Zoltán szerint a közlemények és a sajtómegjelenések a hasonló eseményekkel kapcsolatosan jók és hasznosak, ám a tényleges változáshoz nem elegendőek. Ezen változások elérése érdekében nyújtották be a módosító indítványt. „A lényeg, hogy ezeknek a xenofób megnyilvánulásoknak akkor lehet véget vetni, hogy ha szigorítják a Román Labdarúgó Szövetség szabályzatát. A módosításunkban azt írjuk: ha ezek az incidensek megismétlődnek és a szervező képtelen véget vetni neki, akkor az a csapat, amelynek a szurkolótábora vétkes, kapjon nagyobb pénzbüntetést és akár veszíthesse el 3–0 arányban a mérkőzést” – részletezte Szondy Zoltán.

A szankciók csak papíron léteznek

Az FK elnöke hozzátette, ezek a szankciók papíron eddig is léteztek, de nincsenek pontosan rögzítve, hogy mikor kell alkalmazni azokat. Kifejtette: minden esetben egyoldalú konfliktusokról volt szó, és sok helyről hallottak olyan magyarázatokat a szurkolók viselkedésére, hogy „történt, ami történt, de a magyar kluboknál magyar feliratok vannak, székely jelképek találhatóak és ez zavarja a román érzelmű szurkolókat”. A különbség csak az, tette hozzá Szondy, hogy a petárda használata, a rasszista és xenofób bekiabálás nem törvényes, míg a kisebbségi szimbólumok használatát ezzel szemben az alkotmány garantálja.

Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke szerint fájó, hogy ezek a dolgok bekerülnek a sportba és csalódottságának adott hangot, hogy az ellenfelek klubvezetői is elítélhető módon nyilvánultak meg a háromszéki klubbal szemben.

„Az a baj, hogy focizunk, hogy gyerekeket nevelünk? Vagy az, hogy az FK Csíkszereda ifi bajnokságot nyert, a legjobb lett az országban? Ez a viselkedés tűrhetetlen!” – jelentette ki a sepsiszentgyörgyi klub alelnöke, aki azt is hozzátette, a Konstancai Farul 10 ezer lejes megbírságolása nem példaértékű büntetés. „Személyes véleményem, hogy amíg pontlevonás nincs, addig a pénzbüntetéssel nem fognak elérni eredményeket” – fejtette ki Kertész Dávid.

Szondy Zoltán a jelenlévő újságíróknak azt is elmondta, senki se higgye azt, hogy azért tették szóvá a magyarellenességet, mert a csapat vereséget szenvedett Bukarestben. „Ezt az ominózus mérkőzést a Steaua megérdemelten nyerte meg, és eredménytől függetlenül ugyanígy reagáltunk volna. Minden törvény által garantált eszközzel fel fogunk lépni azért, hogy ezek a dolgok ne történjenek meg” – zárta a gondolatait az FK Csíkszereda elnöke.

A módosító indítvány elolvasható ezen a linken.

(Borítókép: FK Csíkszereda)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?