A Steaua megbüntetését kéri az FK Csíkszereda

Fotó: FK CsíkszeredaKözleményben kérte fel az FK Csíkszereda „a felelős állami szerveket és kiemelten a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepet vállaló tisztviselőit, hogy a törvény biztosította teljes eszköztár bevetésével a leghatározottabb módon lépjenek fel” azok ellen, akik nem akadályozták meg, hogy szerda esti Steaua-FK Csíkszereda mérkőzésen a fővárosi csapat ultrái magyarellenes rigmusokkal és tiltott pirotechnikai eszközökkel próbálják megfélemlíteni a székelyföldi csapatot.

Mint írtuk, a labdarúgó Liga 2 első fordulójában az FK Csíkszereda Bukarestbe látogatott, ahol az új stadionjában első hivatalos mérkőzését játszó, harmadosztályból feljutó Steaua volt a „vendéglátója”. Az összecsapást a bukaresti alakulat 1-0-ra nyerte meg. A mérkőzésen viszont minősíthetetlen magyarellenes rigmusokat skandált a Steaua kemény magja, és folyamatos petárdázással akadályozta a mérkőzés lebonyolítását.

„Csapatunknak a romániai áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatásban volt része. A hadügyminisztérium kötelékébe tartozó, az Európai Unió viszonylatában példátlan módon közpénzből, tehát a magyarajkú adófizetők hozzájárulásából is fenntartott professzionista futballcsapat mintegy 2,5 ezer fős ultragyülekezete nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes rigmusokkal, a stadionokban évek óta tiltólistán szereplő pirotechnikai eszközök tömkelegének folyamatos használatával kísérelték meg megfélemlíteni az FK Csíkszereda csapatát és közvetetten a romániai magyar közösség egészét” – írja közleményében az FK Csíkszereda.

A székelyföldiek számára különösen megdöbbentő volt, hogy az ultrák a gyalázatos „műsorukat” az állami klub támogatásával és hathatós segítségével vihették zavartalanul színre, hiszen a jogellenes cselekedetek folyamatos elkövetésének megakadályozására a stadionban, illetve a mérkőzésre kivezényelt többszáz fős biztonsági és karhatalmi erő, úgymond a füle botját sem mozdította.

Az FK felkérte az állami szerveket és az RMDSZ kormányzati tisztviselőit, hogy lépjenek fel a mérkőzés lebonyolítását megzavarók ellen. „Ugyanakkor hassanak oda, hogy a hadügyminisztérium kötelékébe tartozó sportegyesületnél vonják felelősségre az ultrák gyalázatos „műsorát” anyagilag támogató, azt lehetővé tevő és toleráló személyeket, tisztségviselőket” – zárul a csíkszeredai klub közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?