Korlátot szabnának a honosításnak a birkózásban

Korlátozni szeretnék a honosítást a birkózósportban – árulta el Răzvan Pîrcălabu, a sportág hazai szövetségének elnöke.

Az Agerpresnek szerdán arról számolt be, hogy például a szerbek az elmúlt időszakban két grúz, egy orosz és egy iráni világbajnokot is honosítottak, az albánok pedig három csecsen sportolóval erősítettek. „Most azon dolgozunk a világszövetség végrehajtó bizottságában, hogy szabályozzuk a honosítást” – mondta. Mint ecsetelte, jelenleg minden ország évente három külföldit honosíthat, a honosított birkózókat pedig korlátozás nélkül szerepeltethetik a válogatottakban.

A világszövetség ezt szeretné korlátozni úgy, hogy évente legtöbb egy külföldit lehessen honosítani, egy olimpiai ciklus során pedig csak legfennebb két honosított sportolót szerepeltessenek a válogatottakban. „Oroszország például behálózta sportolóival Európát, de vannak birkózói Tadzsikisztánban vagy Kirgizisztánban is. Százával eresztették el őket, és most már nekik is tetszene a korlátozás, mert voltak esetek, amikor sajátjaikat győzték le más ország színeiben honosított sportolóik. Emiatt kevesebb érmet szereztek, ami nem tetszik nekik” – mondta Pîrcălabu a hírügynökségnek.

Illusztráció: Román Birkózó-szövetség/Facebook

A honosítás nyilván befolyásolta az olimpiai kvalifikációt is, az idei párizsi játékokra pedig már csak egyetlen esély maradt kvótát szerezni. Ez a selejtezőtorna csütörtökön kezdődik Isztambulban, de elképesztően nehéz lesz. „Vannak kategóriák, ahol 54 sportoló is nevezett. Sokkal keményebb lesz, mint az Európa-bajnokság. (…) Remélem, jó napot fogunk ki és még sikerül legalább 2-3 sportolót kvalifikálni, hogy Ana (szerk. megj. Andreea Beatrice Ana – 53 kg) ne egyedül utazzon Párizsba” – fogalmazott a sportvezető. Megjegyezte, a romániai sportolóknak problémás, amikor nyomás alatt kell teljesíteniük, ezért abban bízik, hogy most, amikor kategóriánként három hely kiadó, talán sikeresebbek lesznek. „Isztambulban a döntősök szereznek olimpiai kvótát, a két bronzérmes pedig megküzd egymással a kategória harmadik ötkarikás helyéért” – magyarázta.

Románia tizenhárom sportolóval képviselteti magát a törökországi viadalon, köztük Incze Kriszta, aki 62 kg-os súlycsoportban kísérel meg jegyet váltani a nyári olimpiára. Incze, mint ismeretes, korábban sérülés miatt kellett kihagyja a hazai rendezésű kontinensviadalt. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?