Hazahozzák Lőrincz Márton, a korondi olimpiai bajnok hamvait

Korond község legnevesebb fiának, az 1936-os berlini olimpián birkózásban aranyérmet szerző Lőrincz Márton hamvainak hazahozatala mellett kötelezte el magát a Magyar Birkózó Szövetség – tájékoztatott a Hargita Népe napilap. Az 1969-ben Argentínában elhunyt székely bajnok hamvait idén ősszel szülőfalujában helyeznék örök nyugalomra.

Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak – tudta meg a Hargita Népe. A megyei napilap érdeklődésére Deák Zsigmond, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) sajtófőnöke elmondta, hogy már több éve gondolkodnak az 1936-os berlini olimpia birkózóbajnoka hamvainak hazahozatalán, de a procedúrával elég lassan haladtak. Az eljárás a tavalyi év során gyorsult be, amikor az Argentínában megrendezett korosztályos birkózó világbajnokságon részt vevő Rögler Gábor nemzetközi bíró (aki időközben az MBSZ főtitkára lett), felvette a kapcsolatot a Buenos Aires-i magyar nagykövetséggel és elindították az exhumálási folyamatot. Az MBSZ sajtófőnöke úgy tudja, hogy Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak, a birkózó szövetségnél, és már szervezik az őszre tervezett korondi újratemetését.

Katona Mihály korondi polgármester koszorúzza meg Lőrincz Márton szobrát | Fotók: Lőrincz Márton Sportklub

Az egykori székely olimpikon 1911-ben született Korondon, fiatalkorában Székelyudvarhelyen került kapcsolatba először a sporttal. A harmincas évek gazdasági nehézségei miatt a nyugtalan természetű és az egyre erősödő kisebbségi elnyomást nehezen tűrő fiatalember Magyarországra menekült, ahol a Magyar Atlétikai Club tagja lett. Tíz alkalommal volt a magyar válogatott birkózócsapat tagja. Kötöttfogásban (1934.) és szabadfogásban (1935.) is szerzett magyar bajnoki címet. Szabadfogásban Európa-bajnok (1934.) és ezüstérmes is volt, legnagyobb sikerét az akkor kevésbé eredményes kötöttfogásban érte el: 1936-ban Berlinben olimpiát nyert. Az aktív sportolástól 1938-ban vonult vissza, a második világháború után külföldre távozott, cirkuszokban tartott birkózóbemutatókat. 1948-ban Argentínában telepedett le, ahol 1951-ben autójavító műhelyt indított, majd birkózóiskolát nyitott, és itt élt 1969. augusztus 1-jén bekövetkezett haláláig. Nyughelye Buenos Aires temetőjében volt, ahová – hozzátartozók hiányában – a város temettette el.

2022 októberében avatták fel Lőrincz Márton szobrát a korondi községközpontban

Lőrincz Márton emléke máig sem homályosult el, szülőfalujában szobrot avattak, sportcsarnok viseli nevét, a róla elnevezett birkózó emlékverseny is több mint két évtizedes múltra tekint vissza.

Újratemetésének szervezése folyamatban van, ezt Katona Mihály, Korond község polgármestere is megerősítette. A korondi településvezető elmondta, idén ősszel, az október 23-i emlékünnepség keretében a községközpontban, a másfél éve felavatott szobránál helyeznék örök nyugalomra a korondi Hercules hamvait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?