Hogyan tovább, Bayern München?

Áll a bál a bajor fővárosban, miután a Bayern München egy hét leforgása alatt zsinórban harmadik tétmérkőzésén kapott ki. A legutolsó hidegzuhanyra vasárnap került sor, ekkor a Bundesliga 22. fordulójának záró meccsén szaladt bele egy hatalmas pofonba a Bayern, amely 3-2-re maradt alul idegenben a Vfl Bochum otthonában, ráadásul úgy tűnik, hogy Dayot Upamecano bérletet váltott a piros lapokra, mert két egymást követő mérkőzésen is hamarabb mehetett zuhanyozni. Ilyen körülmények között nyilván azon töprengenek a világ különböző, sporttal foglalkozó szakemberei, hogy meddig marad Thomas Tuchel vezetőedző a bajorok kispadján?

Bár a Bayern Münchennel foglalkozó elemzések többsége az elmúlt hét három vereségét helyezi a középpontba, az egyértelmű, hogy a mélyrepülés már jóval korábban elkezdődött a bajor sztárcsapatnál. Fotó: Lars Baron Egyes szakértők egyenesen azt állítják, hogy a probléma ott gyökerezik, amikor tavaly márciusban a klub vezetősége meglepő módon Julian Nagelsmann – azóta a német válogatottat irányító – vezetőedző menesztése mellett döntött, helyére pedig Thomas Tuchelt nevezték ki. Az igaz, hogy a bizonytalan játék ellenére a tavalyi szezon végén a Bayernnek még sikerült behúznia a bajnoki címet, de erre a fogadóirodák statisztikái alapján nagyon kevesen mertek volna fogadni. Ez nem is csoda, hisz az utolsó fordulóig úgy tűnt, hogy 11 bajor bajnoki címet követően ezúttal a Borussia Dortmund lesz a befutó, viszont a sárga-feketék nem tudták hazai pályán legyőzni a Mainz együttesét, míg a Bayern Musiala 89. percben szerzett találatával győztesként, egyúttal pedig bajnokként távozott Kölnből.

Ilyen körülmények között Thomas Tuchel folytathatta a munkát, még akkor is, ha az egymást követő 12. bajnoki címhez csodával felérő óriási szerencse is kellett. Thomas Tuchel | Fotó: Lars Baron Aztán a mostani szezon kezdetén úgy tűnt, hogy a Bayernnek sikerül friss erőkkel nekifutni a bajnokságnak, valamint a Bajnokok Ligájának, és az is nagyon úgy nézett ki, hogy a Robert Lewandowski távozását követően megüresedett közép-csatári posztra is sikerült a megfelelő játékost leigazolni az angol Tottenham Hotspurs-től érkező Harry Kane személyében. Ha pedig Kane, akkor zárójelben meg kell jegyezni, hogy az angol csatár egyéni mutatói továbbra is kiválóak, a hétvégi bajnoki meccsen a Bochum ellen szerezte 25. Bundesliga-találatát, ami 22 forduló alatt nem kis teljesítmény. Viszont nem is elég a jelek szerint, ugyanis a probléma jóval összetettebb a Bayern háza táján.

Arról, hogy mekkora a baj valójában, érdemes segítségül hívni a statisztikákat. Kezdjük azzal, hogy elvileg bármely csapat boldog lenne 50 ponttal, amit 22 forduló alatt sikerült összegyűjteni. Viszont ha a Bayern Münchenről van szó, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy a világ egyik legjobban jegyzett klubjáról van szó, ahol óriási a nyomás a vezetőség és a szurkolók részéről egyaránt, különösen olyan körülmények között, ha létezik egy másik csapat, amelyet – eddigi teljesítménye alapján – egyre többen tekintenek a 2023/2024-es Bundesliga-szezon befutójának.

Fotó: S. Mellar FC. Bayern A játékosként korábban a Bayern Münchenben remeklő spanyol tréner, Xabi Alonso vezetésével ugyanis úgy tűnik, hogy idén a Bayer Leverkusen tényleg megszerezheti a bajnoki címet a bajorok rovására. Bizonyíték erre az is, hogy a tabellán jelenleg nyolc pont az előnyük a második helyezett Tuchel-tanítványokkal szemben, ehhez pedig az is hozzájön, hogy ebben az idényben hivatalos mérkőzésen még egyszer sem kaptak ki. A Bayernt is simán verték 3-0-ra bő egy héttel ezelőtt, míg a legutóbbi szombati bajnokijukon a Heidenheim otthonából vitték el a három pontot. Ezzel szemben a Bayern a kiesés elkerüléséért küzdő Bochum otthonában szenvedett vereséget, tette ezt egy olyan csapat ellen, amelyet a bajnokság odavágóján Münchenben 7-0-ra alázott.

A kicker.de portál elemzője, Frank Linkesch hétfői publicisztikájában rámutat, hogy a Bayer Leverkusen és a Bayern München közötti igazi különbséget nem a nyolc pont jelenti valójában, hanem a két csapatnál a pályán megmutatkozó mentalitás- és klasszisbeli különbség az, ami jelen pillanatban egyértelműen a gyógyszergyáriaknak kedvez. Továbbá, Linkesch abbeli értetlenségének is hangot ad, hogy hasonló körülmények között mi az oka annak, hogy a Bayern München-CEO, Jaan-Christian Dreesen, a zsinórban harmadik tétmérkőzésen elszenvedett vereséget követően azt a bejelentést tette, miszerint – legalábbis a hétvégi fordulóig – továbbra is Thomas Tuchel marad a vezetőedző.

Pedig a jelek szerint a tréner és szakmai stábja elveszítette az irányítást az öltöző fölött, amire ékes bizonyíték az az incidens is, ami a bochumi vereséget követően történt a másodedző Löw Zsolt és Joshua Kimmich között, ahol Manuel Neuer kapusnak kellett szétválasztani a magyar szakvezetőt és a meglehetősen enervált állapotban levő középpályást. Tuchel egyébként mostanig 43 meccsen irányította a Bayernt, ebből tíz vereséget szenvedett, ami megegyezik elődje, Julian Nagelsmann mérlegével, annyi különbséggel, hogy utóbbi 84 mérkőzés alatt hozta ezt a számot. Joshua Kimmich | Fotó: Fotó: Marci Steibrenner

Ezen felül látványos mélyrepülésben leledzik az egész csapat, amit a sokszor érthetetlen edzői döntések is súlyosbítanak. Pedig a transfermarkt.de kimutatása szerint a Bayern München jelenlegi keretének összértéke meghaladja a 976 millió eurót, ebből egyedül Harry Kane került 110 millióba. Ekkora összeg esetében pedig joggal magasak az elvárások, különös tekintettel arra, hogy Kane esetében hiába a sok gól, az utóbbi időben épp a magas téttel bíró meccseken nem talál be. A Lazio elleni BL-nyolcaddöntő első meccsén például fel sem tűnt, hogy a pályán van. Ezzel szemben további kérdőjeleket támasztanak az olyan döntések, hogy miért nem jut elegendő játékperchez a fiatal tehetség, Mathys Tel, de azt sem igazán értette senki, hogy hogyan került Choupo-Moting a bochumi kezdő tizenegybe.

Legyen bárhogy is, a Bayern Münchennek nem maradt sok ideje arra, hogy kikecmeregjen a saját maga által ásott gödörből, annál is inkább, hogy a következő fordulóban a fellendülő formában levő Lipcsét fogadja. Egy esetleges újabb kudarc hatalmas valószínűséggel Thomas Tuchel vezetőedző bajorországi pályafutásának végét jelenti, ahogyan az is, ha hazai pályán nem sikerül március 5-én Münchenben legalább kétgólos különbséggel legyőzni a Laziót a BL-nyolcaddöntő visszavágóján. Ha pedig már edzőváltásról van szó, akkor Tuchel lehetséges utódjának személyét illetően már folynak a találgatások, viszont ebben az esetben csupán különböző spekulációkról van szó. Ez még a jövő zenéje, de bárki is érkezzen a Bayern Münchenhez, könnyű dolga biztosan nem lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT



Kapcsolódók

Kimaradt?