FRISSÍTVE – Hivatalos: felfüggesztik az Európai Szuperliga megalakítását

FRISSÍTVE: Felfüggesztették az európai labdarúgás sztárklubjai által életre hívott Szuperliga megalakítását, miután a 12 alapító egylet közül mind a hat angol csapat, majd a milánói Internazionale is visszalépett. FRISSÍTÉS: Az Atlético Madrid, a Juventus és az AC Milan is kilépett.

A szuperliga álláspontját Fabrizio Romano sportújságíró tette közzé a Twitter-csatornáján. Mint fogalmazott, a következő időszakot a „projekt átgondolására” fordítják a liga ötletgazdái, de nem tettek le egy, az európai szövetségtől (UEFA) független, saját versenysorozat indításáról.

„Új versenyt javasolunk, mert a jelenlegi nem működik. Az angol klubok kénytelenek voltak távozni, külső nyomás miatt” – fogalmaztak.

Mint arról beszámoltunk, a szuperligát hat angol és három-három spanyol, illetve olasz csapat alapította, de a – tervek szerint idén augusztusban rajtoló – küzdelmekben húsz együttes vett volna részt (a többiek meghívásos alapon, illetve a hazájuk bajnokságában elért eredményeik alapján). A liga vezetőjének Florentino Perezt, a Real Madrid elnökét választották.

Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) egyaránt elítélte a „szakadárokat”, sőt a két szervezet égisze alatt szervezett bajnokságokról való eltiltással fenyegette a klubokat és játékosaikat. Ezenkívül volt neves labdarúgók, politikai vezetők foglaltak állást a szuperliga terve ellen, Angliában például a szurkolók eddig példátlan összefogással tiltakoztak a gazdasági érdekek mentén szerveződő bajnokság ellen. Az általános ellenkezés vezetett oda, hogy előbb a Manchester City, majd a többi angol csapat visszalépett, s őket követte az olasz Inter is.

Az Atlético Madrid szerdán csatlakozott a kilépőkhöz. A spanyol klub a közleményében jelezte, fontos neki a szurkolók véleménye, ezért is döntött a visszalépés mellett. 

Nem sokkal az Inter és az Atlético közleménye után az AC Milan és a Juventus is bejelentést tett. A Milan azt írta, azzal a szándékkal csatlakozott a Szuperligához, hogy a szurkolók számára a lehető legjobb európai sorozatot kínálja, ám a drukkerek véleményét tiszteletben tartja.


A Juventus pedig jelezte, álláspontja szerint a sok visszalépő együttes miatt nem kivitelezhető a projekt.

Az FC Barcelona és a Real Madrid még nem közölte álláspontját a visszalépésekkel kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?