Tizenkét klub jelentette be a Szuperliga indításának tervét

Fotó: European SuperleagueAz Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vasárnapi fenyegetése ellenére 12 klub közös közleményben jelentette be hétfőn az európai szuperliga indításának tervét.

Az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy megegyeztek egy közös liga indításában, amelyet már idén augusztusban elindítanak Szuperliga néven. További három klub csatlakozására számítanak.

„Európa tizenkét vezető futballklubja ma összegyűlt, hogy bejelentsék, megállapodtak az új, hétközi versenysorozat, a Szuperliga létrehozásáról, amelyet az alapítóklubok irányítanak majd – olvasható a klubok közleményében. – Várhatóan további három klub csatlakozik majd az alakulóidény előtt, amely a lehető leghamarabb elkezdődik.”

„Minden szinten segíteni fogunk a labdarúgásnak, és segítünk, hogy a megérdemelt helyére kerüljön a világban. A futball az egyetlen globális sport a világon több mint négymilliárd szurkolóval. A mi felelősségünk, hogy nagy klubbokként reagáljunk a vágyaikra” – idézi a közlemény Florentino Pérezt, a Real Madrid elnökét, aki az új sorozat irányításában elnökként vállal majd szerepet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 „A 12 alapítóklub szurkolók milliárdjait képviseli világszerte, valamint 99 megnyert európai nagy trófeát. Kritikus pillanatban jöttünk össze, mindez viszont lehetővé teszi, hogy átalakítsuk az európai versenysorozatokat, a meglévő alapokra építve, de az új, hosszútávú jövőre koncentrálva, jelentősen növelve a szolidaritást és a szurkolóknak, valamint az amatőr játékosoknak megadva azokat a csúcsmeccseket, amelyek még tovább táplálják a játék iránti szenvedélyüket és példaképekkel látják el őket” – fogalmazott rendkívül magasztosan Andrea Agnelli alelnök.

 „Azzal, hogy a Szuperliga összegyűjti a világ legjobb klubjait és játékosait, hogy egymás ellen játsszanak egy egész idényen át, a sorozat az európai labdarúgás egy új fejezetére nyit kaput: világszínvonalú versenyfutás, létesítmények és növekvő anyagi támogatás a futballpiramis teljes széltében” – idézi a klubok közleménye a másik alelnököt, a manchesteri Joel Glazert.

Ez lenne a lebonyolítási rendszer

A bejelentés szerint 15 állandó résztvevővel számolnak, további öt csapat idényről idényre kvalifikálhatja magát. A tervek szerint a mérkőzések augusztus közepétől, hétközi játéknapokon rendeznék. A két tízfős csoportból az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jutna, míg a 4. és 5. helyezettekre playoff várna, így alakulna ki a negyeddöntő mezőnye. A tavaszi lebonyolítás nagyon hasonló lenne a jelenlegi Bajnokok Ligájáéhoz, kétmeccses, egyenes kieséses párharcok vezetnének a májusi fináléig.

A klubok közölték, a férfiliga rajtja után nem sokkal a női Szuperliga elindítását is tervezik – de ennél több részletet a projektről egyelőre nem írtak.

Az UEFA jogi lépésekkel fenyegetőzik

Az UEFA korábban kijelentette, minden jogi és sportszakmai eszközzel fellépnek a Szuperliga és esetleges tagjai ellen. Az európai szövetség vasárnap azt írta a többi közt, hogy a „FIFA és a hat konföderáció korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják bármilyen hazai, európai vagy világméretű versenyen való részvételtől, játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést.”

A vasárnapi hírek még arról szóltak, a Szuperliga tervére válaszul a Bajnokok Ligája 2024-től megújulhat. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn dönt a Bajnokok Ligája átalakításáról, és sokak szerint – így például a szurkolók szerint is – a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat.

A FIFA „csak” rosszall

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a klubok bejelentését követően rosszallását fejezte ki, ugyanakkor nem tett konkrét említést az UEFA által beígért vasárnapi szankciókról, csupán azt írta, „a labdarúgás irányítótestületeinek minden törvényes, sport- és diplomáciai eszközt fel kell használniuk” annak érdekében, hogy a futball integritása megmaradjon. A FIFA közleményében egy „zárt, szakadár európai bajnokság”-ként hivatkozik a Szuperligára.

„A FIFA mindig az egységet képviseli a labdarúgásban és kéri a heves vitában résztvevő feleket, hogy folytassanak nyugodt, konstruktív, partneri párbeszédet a játék érdekében, a szolidaritás és a fairplay szellemében. A FIFA – természetesen – mindent megtesz azért, hogy hozzájáruljon a harmonikus tovább lepéshez a futball általános érdekében.”

Kapcsolódók

Kimaradt?