Hivatalos: bemutatták Mircea Lucescut a válogatott szövetségi kapitányaként

„Mircea Lucescu 38 év után visszatér a válogatott élére” – jelentette be kedden immár hivatalosan is Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke.

A sportvezető hangsúlyozta, hogy biztosak abban, hogy Mircea Lucescu a megfelelő személy arra, hogy hatalmas tapasztalata révén tovább vigye a „szív generációját” és kihozza a csapatból a maximumot. Kétéves szerződést kötöttek vele, azzal a kitűzött céllal, hogy kijussanak a soron következő világbajnokságra. Burleanu hangsúlyozta, Mircea Lucescu a siker és a hivatástudat jelképe, eredményei alapján a világ harmadik legsikeresebb edzője. „Meggyőződésünk, hogy szakértelme megadja majd azt a pluszt, amivel a válogatott szintet léphet” – közölte Burleanu.

A sajtótájékoztatón immár Mircea Lucescu is jelen volt, aki bevallása szerint a nosztalgia vezényelte döntésében. Nem kellett sokat tárgyaljon az FRF képviselőivel, bár úgy érzi, hogy hátrányból indul mert éveken át hiányzott a romániai labdarúgásból. Nem is gondolt arra, hogy visszatérjen. Megismételte, hogy szerinte a fiataloknak kell lehetőséget adni. Emiatt is próbálta meggyőzni Edward Iordănescut, hogy folytassa a válogatottnál, majd Gheorghe Hagi visszatérését is pártolta. „De azt mondtam, hogy ha nem lesz más opció akkor visszatérek, mert ez kötelességem a romániai labdarúgással és a szurkolókkal szemben. Én 100 százalékban a románai labdarúgás terméke vagyok (…) Tudom, hogy sokat kockáztatok, de szerintem a romániai labdarúgás megéri. Nincs szükségem pénzre, nem kell karriert építsek, azt szeretném, hogy azokat az élmények, amelyeket korábban a válogatottal játékosként és edzőként átéltem visszatérjenek. A labdarúgás iránti szeretet és a kötelességem miatt döntöttem. Nem tudom, hogy mennyire fog sikerülni, de mindent beleadok” – mondta.

Fotó: frf.ro

Bevallása szerint a felesége nem akarta, hogy elvállalja. Fia, Răzvan Lucescu, aki jómaga is volt szövetségi kapitány azt mondta, hogy a szívére hallgasson. „Nem mondhattam nemet a válogatottnak” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy nem egyszerű abbahagyni a munkát, amit szeret, és azzal a gondolattal tér vissza, hogy folytonosság legyen az eredményekben.

A sajtótájékoztató alkalmával szóba került az is, hogy hat évvel ezelőtt Mircea Luscescu Răzvan Burleanu kihívóját, Ionuț Lupescut támogatta az akkori elnökválasztás alkalmával, és nem nyilatkozott felemelően a később újrázó FRF-vezetőről. Most közölte, akkor sem volt kérdéses számára, hogy Burleanunak kiváló a szervezőképessége, ugyanakkor a labdarúgás szeretete sem változott. Egy ilyen döntést nem szabad befolyásolják a személyes érzelmek, a „halljon meg a szomszéd kecskéje” mentalitás nem egészséges. Azt Burleanu is hangsúlyozta, hogy „a labdarúgás mindenek felett áll”, és emlékeztetett, hogy az ominózus elnökválasztás előtt és utána is szerették volna Lucescut a válogatott mellé csábítani.

Mircea Lucescu szeptemberben, a Nemzetek Ligájában debütál majd a válogatott élén. Koszovó és Litvánia ellen kezdenek a Ciprussal teljes csoportban. Burleanu közölte, hogy a NL-re vonatkozóan nem fogalmaztak meg elvárást a szerződésben, mert az elképzelés szerint ezeket az őszi mérkőzéseket arra használják fel, hogy megalapozzák a keretet és a játékstílust a vb-selejtezőkre. Hozzátette, nyilván a cél az lenne, hogy megnyerjék a csoportot, mert az kedvezőbb sorsolást jelentene a világbajnokságra vonatkozóan.

Mircea Lucescu azt mondta, hogy egyelőre a játékosok bátorításán dolgozik majd, de a későbbiekben bizonyára lesznek változások is a válogatottban. Érdekesség, hogy Mircea Lucescu szerepelt a mexikói világbajnokságon, a következő vb-t pedig Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada szervezi majd közösen 2026-ban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?