FRISSÍTVE – Hivatalos: Edi Iordănescu távozik a válogatottól

Edward Iordănescu távozik Románia labdarúgó-válogatottjának az éléről, nem hosszabbítja meg a hónap végén lejáró szerződését. FRISSÍTÉS: A román válogatott élén eltöltött időszakban emberként és edzőként is minden tőle telhetőt megtett a csapatért – írta hétfőn a Facebook-oldalán Edward Iordănescu szövetségi kapitány.

A 46 éves szakember távozását hétfőn jelentette be hivatalosan a hazai sportági szövetség, emlékeztetve, hogy 2022-ben nevezték ki a nemzeti együttes szövetségi kapitányává. Mandátuma során 28 mérkőzést játszott a válogatott, amelyből tízet megnyert, további tízet pedig döntetlennel zárt. Iordănescu irányítása mellett csoportgyőztesként kvalifikáltak az idei németországi Európa-bajnokságra, ahol amellett, hogy kvartettjük első helyéről jutottak a kieséses szakaszra, az ukránok elleni 3-0-s győzelem a kontinenstornákon eddig elért legjobb romániai meccseredmény volt.

Fotó: FRF.ro

Ismeretes, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége már az idei Eb előtt szeretett volna szerződést hosszabbítani a szakemberrel, de ő a torna előtt nem adott választ. Már akkor sejteni lehetett, hogy távozni fog a válogatottól, az Eb-t követő nyilatkozata pedig csak még inkább megerősítette ezt.

Az FRF hétfőn hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a döntését és megköszönte neki a munkát. Azt még nem tudni, hogy kivel folytatják majd a munkát. Korábban Adrian Mutu, Marius Șumudică, Laurențiu Reghecampf és Mircea Lucescu nevei merültek fel lehetséges utódként, bár utóbbi már több ízben mondta, hogy fiatal edzőre van szüksége a csapatnak.

Románia labdarúgó-válogatottja szeptemberben a Nemzetek Ligája harmadosztályában Koszovóval és Litvániával játszik majd a Ciprussal teljes 2. csoportban, ugyanakkor legfőbb célkitűzés a 2026-os világbajnokságra való kvalifikáció lesz, amelynek selejtezői jövőre lesznek.

Minden tőle telhetőt megtett

A román válogatott élén eltöltött időszakban emberként és edzőként is minden tőle telhetőt megtett a csapatért – írta hétfőn a Facebook-oldalán Edward Iordănescu szövetségi kapitány.

Bejegyzésében a szakember úgy értékelte, hogy sikerült egy jól teljesítő csapatot építenie, amely méltó Románia hagyományaihoz és hírnevéhez. „Büszke vagyok arra, hogy rendkívüli karakterű és nagy potenciállal rendelkező labdarúgókkal dolgozhattam. (...) Történelmi pillanatokat éltünk át együtt. Örömömre szolgált és megtiszteltetésnek éreztem, hogy románok millióinak boldogságot tudunk okozni” – írta Iordănescu.

A szövetségi kapitány emlékeztetett arra, hogy a sikerek eléréséhez áldozatokra volt szükség, a családja részéről is. Közlése szerint azért nem hosszabbította meg a szerződését a FRF-vel, mert megígérte a családjának, hogy több időt szentel majd rájuk, miután teljesítette a román válogatottal szembeni kötelességét. „Elérkezett az ideje, hogy betartsam a szavamat. Az edzői küldetésem véget ért” – üzente a szurkolóknak.

Bejegyzésében Iordănescu cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy egy jobb ajánlat miatt válik meg a posztjától. Leszögezte azt is, hogy a megbízatása alatt kiváló volt a viszonya a FRF-vel, és rengeteg segítséget kapott a szövetségtől. Hozzátette, hogy a pályája további alakulásáról a későbbiekben tájékoztatja majd a közvéleményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?