Hiábavaló vb-eredmény, a britek játszhatnak a magyarokkal Debrecenben

Hiába végzett Románia női kézilabda-válogatottja a 11. helyen a tavalyi világbajnokságon, mert az olimpiai selejtezőtől visszalépett Kamerun helyét a britek tölthetik be a debreceni tornán.

Kamerun azért lépett vissza, mert a csapat nem tudott időben eleget tenni a feltételeknek, hogy beutazási vízumot kapjon Magyarországra. A sportág nemzetközi szövetsége, az IHF közleményében hangsúlyozta, hogy ezt követően egy másik afrikai válogatottnak akarták adni a részvételi jogot, de egyik sem vállalta. A szabályzat értelmében így a vezetőbizottság szabadon dönthetett, hogy kinek ad szabadkártyát. Választásuk Nagy-Britannia együttesére esett, mert ott csak most bontakozik ki a sportág, a fejlődő „piacok” közé tartoznak. A ProSport név nélküli forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Románia válogatottja hiába erősebb, még csak lehetősége sem volt lobbizni a szereplésért.

Fotó: a brit kézilabda-szövetség Facebook-oldala

Ismeretes, hogy Románia ötkarikás esélyei a tavalyi világbajnokságon semmisültek meg, mert nem a legjobb tíz között végzett. Miközben vízilabdában az ötkarikás kvótát sporteredmények alapján kapta meg a férfi válogatott a visszalépő Dél-Afrika helyett, addig kézilabdában nem számított a teljesítmény. A ProSport szerint a döntés nem meglepő kézilabdában, hiszen például a Dinamo férfi csapata eredményessége ellenére sem kapott szabadkártyát a Bajnokok Ligája induláshoz.

A debreceni olimpiai selejtezőben a britek épp a magyarok ellen kezdenek csütörtökön, romániai idő szerint 16:30 órától, majd Svédország–Japán párosítás szerint játszanak. Ismeretes, hogy három selejtezőcsoport van, mindháromból a legjobb két helyezett vált jegyet a párizsi játékokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?