Férfi kézilabda-Eb: Franciaország tíz év után ismét a csúcson

Az olimpiai címvédő Franciaország hosszabbítás után 33-31-re legyőzte a világbajnok Dániát a férfi kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében, és ezáltal 2014 után ismét elhódították a kontinensviadal aranyérmét.

Fotó: EHF

Az MTI beszámolójában kiemelte, hogy mindkét csapat negyedszer játszott Eb-döntőt, a franciák mindet megnyerték – és a mostani németországi seregszemlén is veretlenek maradtak – a dánok mérlege két siker mellett immár két vereség. A mezőny legjobbja a finálé rendes játékidejének végén lecserélt dán kapus, Emil Nielsen lett, aki 15 védéssel zárt.

A dán jobbátlövő, Mathias Gidsel – aki 54 találattal a portugál Martin Costával holtversenyben osztozott a gólkirályi címen – sorozatban az ötödik világverseny álomcsapatába került be. Mellette Andreas Wolff (német, kapus), Hampus Wanne (svéd, balszélső), Martim Costa (portugál, balátlövő), Juri Knorr (német, irányító), Robert Weber (osztrák, jobbszélső), Ludovic Fabregas (francia, beálló) és Magnus Saugstrup (dán, védekező játékos) alkotják az Eb ideális együttesét.

Ugyancsak a vasárnapi zárónapon Svédország válogatottja 34-31-re legyőzte a házigazda németeket a bronzérmért, és ezzel olimpiai kvótát is szereztek a kontinenstornán. A németek selejtezőtornán harcolhatják ki az ötkarikás részvételt.

Magyarország, mint ismeretes, az ötödik helyen végzett, Románia válogatottja a 22. lett.

A következő Eb-t 2026 január 15. és február 1. között Dánia, Svédország és Norvégia rendezik közösen. 

Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. Franciaország, 2. Dánia, 3. Svédország, 4. Németország, 5. MAGYARORSZÁG, 6. Szlovénia, 7. Portugália, 8. Ausztria, 9. Norvégia, 10. Izland, 11. Horvátország, 12. Hollandia, 13. Spanyolország, 14. Montenegró, 15. Csehország, 16. Lengyelország, 17. Macedónia, 18. Grúzia, 19. Szerbia, 20. Feröer-szigetek, 21. Svájc, 22. ROMÁNIA, 23. Görögország, 24. Bosznia.

A március 14. és 17. között rendezendő olimpiai selejtező csoportbeosztása:

  • 1. csoport: Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília
  • 2. csoport: Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria
  • 3. csoport: Norvégia, MAGYARORSZÁG, Portugália, Tunézia
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?