Férfi kézilabda Eb: Jó hajrával legyőzte Szlovéniát a magyar csapat, története legjobb helyezését érte el a tornán

Végletekig kiélezett mérkőzésen 23–22-re tudta felülmúlni a szlovénokat a magyar férfi kézilabda-válogatott Kölnben, az Európa-bajnokságon. Lékaiék jó védekezésük ellenére sok hétméterest hagytak ki a meccsen, az utolsó percekben viszont két gólos hátrányból fordítani tudtak, így szerepléseik során először ötödik helyen végeztek a kontinenstornán.

Az elődöntök előtt lejátszották az ötödik helyért zajló helyosztó mérkőzést is a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A magyar válogatott ellenfele a saját középdöntős csoportjában szintén harmadik helyen végző szlovén nemzeti együttes volt.

Lendületesebben kezdték a mérkőzést Uros Zorman játékosai, Lékaiék viszont gyorsan felzárkóztak rájuk. Bár a magyar védekezésben időnként igyekeztek fentebb lépni a magyarok, mint az előző mérkőzéseiken, kezdetben nem sikerült kevés gólon tartani a szlovénokat. Bartucz kapus sem kapta el korán a fonalat, Bombac bombájánál viszont látványosat védett, negyed óra után egy góllal vezettek a magyarok.Fotók: MTI/Czeglédi ZsoltA szlovén szövetségi kapitány viszonylag hamar kihasználta első időkérését, ugyanis akadozott csapata játéka. Elkezdett igazán hatékonyan működni a magyar védekezés, elöl viszont akadtak pontatlan befejezések, a különbség nem nőtt jelentősen Bánhídiék javára. Bár rövid időn belül több hétméterest is kiharcoltak Chema játékosai, az előző meccshez hasonlóan ismét pontatlanok voltak, ez pedig kisebb fordulatot jelentett.

Visszavették a vezetést a szlovénok a félidő végére, Suholeznik gólját a videó visszanézése utána adták meg a játékvezetők, Ilics viszont magyar időkérés után betalált a dudaszó előtt. A szünetben így minimális volt a hátrány, 13–12-re vezetett Szlovénia.

Lékai Máté újabb kihagyott hetessel kezdte a második félidőt, alig két perc után az időmérő berendezés újraindítása miatt rövid időre leállt a játék. A folytatásban ismét a szlovénok kezdtek lendületbe jönni, kapusuk, Klemen Ferlin Rosta büntetőjét is kivédte, a magyarok szinte képtelenek voltak hétméteresből betalálni. Jól működött viszont továbbra is a védekezés, így ismét egyenlíteni tudtak a zöld mezesek.

A mérkőzés végéhez közeledve érződött, hogy egy-két gól dönthet valaki javára a találkozón, továbbra is ritkán estek találatok mindkét oldalon. Öt perccel a vége előtt ismét elmentek kettővel a szlovénok, Chemának pedig időt kellett kérnie. Ezt követően Fazekas szép egyéni akció után lőtt gólt, Bóka pedig megtörte a kihagyott hetesek szériáját, zsinórban kettőt dobott be, ezzel már a magyarok vezettek.

Bartucz László meg tudta fogni az utolsó szlovén lövést, ekkor a mérkőzésből már csak néhány másodperc volt hátra, az idő le is telt, örülni kezdtek a magyarok. A bíróknak a labda sípszó utáni szándékosnak tűnő eldobása miatt még videózni kellett egy esetet, de nem ítéltek Fazekasék ellen, így maradhatott a 23–22-es végeredmény és folytatódhatott az ünneplés. A magyar válogatott az Európa-bajnokság ötödik helyét, története legjobb eredményét érte el kontinestornán.

Az esti elődöntőkben előbb Franciaország mérkőzik meg Svédországgal, később pedig Dánia legjobbjai csapnak össze Németországgal a fináléba jutásért.

Magyarország – Szlovénia 23–22 (12–13)

Köln, Németország

Vezette: R. Schulze és T. Tönnies (Németország).

Gólszerzők: Bánhídi B. (5), Lékai M. (5), Bóka B. (4), Ilics Z. (3), Imre B. (2), Fazekas G. (2), Rosta M., Bodó R., illetve B. Blagotnisek (4), Zarabec (4), A. Vlah (4), J. Dolenec (3), B. Mackovsek (3), M. Suholeznik (2), D. Bombac, G. Margucs.

Piros lap: Sipos Adrián (három kiállítás után).

Szövetségi kapitányok: Chema Rodríguez, illetve Uros Zorman.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?