Férfi kosárlabda: kiélezett csatában egyenlített a Kolozsvári U-BT

Mindkét hazai mérkőzését megnyerve egyenlített a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda bajnoki döntőben a Nagyváradi CSM ellen. Hétfő este 9074 néző előtt 86-80-ra győztek az Egyetemisták. 

Nem akármilyen körítéssel fogadták a csapatokat a kolozsvári BT Arénában a férfi kosárlabda bajnoki döntő 4. mérkőzésén: előbb beüzemelték a 200 ezer eurós befektetéssel felszerelt fényjátékot, majd a kezdődobást minden idők legnagyobbja (a szó minden értelmében), a 231 centiméteres Gheorghe (Big Ghita) Muresan végezte el.A szerző felvétele

Egy Kris Richard tempó ott, egy Patrick Richard betörés itt – így kezdődött a döntő 4. mérkőzése.  Majd két büntető itt (Richard) és két büntető ott (Donatas Tarolis). Mindkét csapat az első pillanattól 120 fokon égett, nyoma sem volt a 3. mérkőzésen látottaknak, amikor az U-BT 10-0 rohamjára a CSM 11-0-val válaszolt. Itt most fej fej mellett jutottak el a csapatok ugyanoda, a 6. percben  12-12-t mutatott az eredményjelző tábla.

Bobo Nicolescu triplája és Tarolis büntetője után a vendégek 4 ponttal vezettek, de több sikertelen támadás után Nemajna Gordics tempójával és Kuti Nándor triplájával már ismét az U-BT vezetett. A váradiak se hagyták alább, Kris Richard hárompontosára a szünet előtt jött válasz Sztefan Bircsevics részéről, így az első negyed végén 22-21 volt az állás.

A második negyed első kosarát is a vendégek szerezték, Ogden triplakísérletére Emanuel Cate kétpontosával válaszolt az U-BT. (24-24) Majd Carter és Kuti triplaváltása következett. (27-27).

Leonardo Meindl a sarokból bevágta a hárompontost, s ezzel az U-BT „tolta előrébb az orrát”. Az előnyre Cate is rápakolt két pontot. Kuti Nándor ihletett állapotban játszott, két triplájához hozzáadott egy kétpontost is, és 8 pontjával a találkozó legeredményesebb játékosa lett. Másik oldalon a kolozsvári születésű Tudor Gheorghe első kosara és Ogden féltávoli dobása is elsüllyedt, így 34-35-nél Mihai Silvasan kérte ki a mérkőzés első time-outját.

Meindl két hárompontos kísérlete közül csak az egyik ment be, de ez is elég volt ahhoz, hogy Kolozsvár visszavegye a vezetést. A csapatkapitány is megmutatta magát és 39-34-nél Cristi Achimen volt a sor, hogy időt kérjen.

Nem tudta rendezni sorait a CSM, így Meind újabb triplája után a mérkőzés legnagyobb különbsége alakult ki a csapatok között (42-35). De csak pár másodpercig, mert Nicolescu visszahozta -4-re a csapatát. (42-38)

Andrija Stipanovic a maga lehetetlen dobóstílusával bedobott egy büntetőt, de a második lepattanóját Jalen Jones szedte le, Richard pedig ismét visszaállította a 7 pontos különbséget (45-38).

Három perccel a szünet előtt Silvasan időt kért, egy gyors tanácskozás után Richard „a főtérről” dobott triplája zárta az első félidőt (48-38)

A harmadik negyed első kosarait is a vendégek szerezték, Neal mindkét büntetőjét bedobdta, de Bircsevicsnek semmi elékészítés nem kell, hogy a triplát "feltöltse". (51-40). Erre Neal is képes volt Stipanovic mellől, majd Gordics betörésből szerzett kosarával ismét 8 pont volt a különbség. Ez villámgyorsan 3 pontra apadt, miután Tarolis ebmerrel a hátán elsüllyesztett egy triplát, majd Ogden labdát lopott (53-50). A minusz 3 minusz 2 lett, mert az UBT kispadja kireklamált egy technikai hibát.

Három egymás utáni triplakísérlete se ment be a hazaiaknak, majd a következő váradi támadásnál szabálytalankodtak Ogdennel szemben, és a szünetben birtokolt tíz pontos előny elpárolgott (53-53). Sőt Holt két büntetője után már a vendégek vezettek. A végtelennek tűnő hazai kosárcsendet Cate kosarai szakították meg (57-55).

Egyre ritkábbak lettek a mezőnykosarak, pontokat elsősorban a büntetővonalről szereztek a csapatok, ez már az idegek harca. (58-57)

Román pontváltás: Nicolescu triplájára Cate egy tempóval válaszolt és a meccs 60-60-ra áll.

Gordics triplája után felrobbant a csarnok, az U-BT 3 pontos előnnyel kezdheti az utolsó negyedet.   

 Meindl tip-inje után 5 ponttal vezetett a hazai csapat, majd egy kis színészkedést láthattunk Tarolis és Meindl részéről. Richard nem dobta be a technikait, de Cate begyötört egy kipattanót és a 33. percben 71-64-nél időt kért Achim mester.

Az utolsó két perc 80-72-es U-BT vezetésről kezdődött meg. Egy váradi kosárral, majd Kris Richard büntetőivel csökkent 4 pontosra a hazaiak előnye (80-76).

De jött Bircsevics kosara és 42 másodperccel a vége előtt 82-76-nál dobhatott két büntetőt Carter. A kolozsvári füttykoncert nem zavarta meg a horihorgas amerikait, de a következő hosszúra húzott hazai támadás végén Richard betornázta a labdát a kosárba. 

12.9 másodperccel a vége előtt Tarolis közelebb lopta a vendégeket, de a hazai közönség más a csapat himnuszának eléneklésével ünnepelte a győzelmet (84-80). Ami természtesen nem jött el azonnal, mert a váradiak azonnal faultolták Meindlt, aki biztos kézzel bedobta mindkét büntetőjét. (86-80).

Most a vendégeken volt sor, hogy időt kérjenek. De a tripla nem ment be, majd a labdát megszerző Jones áthajította a labdát a másik térfélre.

Maradt a 86-80, ez pedig azt jelenti, hogy csütörtökön 2-2-s összesítésről folytatódik a négy győzelemig tartó párharc.

Férfi kosárlabda, bajnoki döntő, 4. mérkőzés
Kolozsvári U-BT – Nagyváradi CSM 86-80 (22-21, 26-17, 17-24, 21-18)
Kolozsvári U-BT: Guzman (4), Szentkuti, Lapuste, Kuti (8), Roschnafsky, Gordics (11), Stipanovic (6), Bircsevics (10), Cate (14), Jones, Meindl (18), Richard (15). Edző: Mihai Silvasan
Nagyváradi CSM: Richard (9), Holt (8), Neal (9), Tarolis (17), Carter (3), Gheorghe (3), Vescan, Nastrut, Nicolescu (12), Baciu (2), Ogden (17), Markovics. Edző: Crsitian Achim

Kapcsolódók

Kimaradt?