Férfi kosár: nyert a Kolozsvári U-BT, immár biztos, hogy lesz újabb váradi meccs

Közel tízezer tomboló szurkoló biztatása mellett győzte le 80-70-re a Kolozsvári U-BT a Nagyváradi CSM-t a férfi kosárlabda bajnoki döntő 3. mérkőzésén és ezzel 1-2-re módosította a négy megnyert mérkőzésig tartó finálé állását. A csapatok hétfőn ismét összecsapnak a BT Arénában. 

Két idegenbeli vereség után a „torkán volt a kés” a Kolozsvári U-BT-nek a férfi kosárlabda bajnoki döntőben; a Cristi Achim vezette Nagyváradi CSM - a hazai pálya előnyét érvényesítve - 2-0-s vezetéssel érkezett a a Szamos-parti városban sorra kerülő 3. és 4. összecsapásra.  A bajnoki trófea megszerzéséhez négy mérkőzést kell megnyerni.

Szombat délután tízezer embert mozgatott meg Kolozsváron a kosárlabda: ennyien zsúfolódtak be a Szamos-parti multifunkcionális csarnokba, hogy kiszurkolják kedvenceik győzelmét a férfi bajnoki döntő 3. mérkőzésén. Szükség is volt rájuk, mert az ellenfél, a Nagyváradi CSM két hazai győzelme magabiztosságával és 300 fős galerijével érkezett a kincses városba.

Húzott egy merészet az U-BT edzői stábja, és a szokásos légiós irányító helyett a fiatal David Lapustera „bízta” a csapatot a találkozó elején. A kolozsvári születésű játékos mondhatni az anyatejjel szívta magába a klub szeretetét és a kosárlabdát, édesapja, Flavius, a csapat legjobbjai közé tartozott a kétezres évek elején. David keze nem remegett meg, amikor az első hazai támadás végén rá játszották ki az akciót és a sarokból elsüllyesztette az első triplát. A következő tripla gazdája az U-BT másik románja, Patrick (Pertica) Richard volt, és a bajnok 6-0-s villámrajttal jelezte, hogy az idegenbeli vereség csak egy baleset volt. Váradi szemszögből tovább romlott a helyzet, amikor Richard további négy pontja után, így Cristi Achim 10-0-nál időt kért.

A következő vendégtámadás végén Donatas Tarolist faultolták, aki büntetőből szerezte meg csapata első pontját. Két perccel később ismét dobhatott kettőt, ezekből is csak egyiket értékesítette, így az eredmény 10-2-re módosult. Ezt követően az U-BT támadójátéka „leállt”, Kris Richard betalált a hárompontos vonalon kívülről, Neal bedobta mindkét büntetőjét, Ogden betörésből és Neal tempójával a CSM 11-0-s rohamot produkált, és átvette a vezetést (10-11).

Most Mihai Silvasanon volt a sor, hogy időt kérjen, de a csapat csak nem talált magára. Az idegeskedés a kispadra is kihatott, Branko Csuics technikai igazgató reklamálásért technikai faultot kapott.

A több mint négy perces hazai kosárcsendet Nemanja  Gordics törte meg, majd Jalen Jones két és Leonard Meindl egy tripláját követően ismét „leszakadt” a BT Aréna mennyezete. Másik oldalon Neal tartotta a frontot, így 40 másodperccel az első negyed vége előtt 24-22-t mutatott az eredményjelző tábla. Nealnek kétszer is elsült a keze az utolsó másodpercekben, így a váradiak 2 pontos előnnyel zárták az első negyedet (26-28)

A kolozsváriak dominálták a palánk alatti harcot, Meindl kétszer is beverekedte magát a zónába, közte viszont Ogden triplakísérlete is sikeres volt. (31-31)

A következő támadások alkalmával egyik oldalon sem vitték be a labdát a sűrűjébe, hét kísérletből csak Bostic triplakísérlete süllyedt el, így a 34-31-re vezetett. A következő kosárra egy percet kellett várni, Andrija Stipanovic első pontjaival egyenlített ismét a hazai csapat (34-34). A kolozsvári születésű, de évek óta Nagyváradon játszó Catalin Baciu, az ugyancsak ex-U-s Tarolis, valamint Neal büntetőivel vette vissza a vezetést a CSM (34-39).

Másik oldalon a hazaiak kevésbé sikeresen büntetőztek, Meindl és Guzman is csak egyet dobott be. Emanuel Cate ledominálta a palánk alatt Tarolist, és az U már csak egy pontos hátrányban volt (38-41). Baciu erőszakos kosara után Silvasan időt kért 38-41-nél.

Nagyon kellett Sztefan Bircsevics első kosara, mert ezzel megint egyenlített az U-BT. Baciu zsákolása után - fél perccel a szünet előtt - Bircsevics dobhatott két büntetőt, és ismét egál lett (43-43).A szerző felvétele

Kris Richard és Leonard Meindl triplakísérlete se volt sikeres, így maradt a döntetlen.

A második félidőt ugyanúgy kezdte, mint az elsőt az U-BT, most Achim 8-0-s részeredmény után elégelte meg csapata „impotenciáját”. Előtte elszabadultak egy kicsit az indulatok, két kolozsvári kosár után a játékvezetők se tudták kézben tartani találkozót, így Silvasan kireklamált magának egy technikai faultot. Karel Guzman büntetője után már 5-0-s rohamban volt az U-BT.

Az időkérés után ugyan jöttek a váradi kosarak is, de nem állt le a kolozsvári gépezet se, így döntőhöz méltó meccset láthatott a közönség. Három és fél perccel az utolsó negyed előtt 55-48-nél Nikola Markovics sokadik sikertelen triplakísérlete után Bostic 2+1-es akcióval lopta közelett a vendégeket. (55-51).

Meindl ráállt szoros emberfogásra Nealnél, akinek játékát szemmel láthatóan „kiakasztotta”, hogy nem tudott szabadon mozogni: le is vette Achim. Guzman triplája után ismét nyolc pont volt közte. (59-51)

Az utolsó negyedre tíz pontos előnnyel fordulhatott az U-BT , miután Richard bedobott két büntetőt. A harmadik negyedet a hazaiak 18-8-ra nyerték, a különbség kíméletlen védekezésnek tudható be.

Az utolsó negyed elején az U-BT tartotta a tíz pontos különbséget, a váradi remények Tarolis 2+1-es akciója után éledtek fel (63-56), de ezeket Gordics egy triplával, majd Jones egy tip-innel lehűtötte. (68-56).

Bobo Nicolescu hárompontos után megint bejött tíz alá a CSM, amikor már csak 5 perc volt hátra a találkozóból. Silvasan hosszú támadásokat vezényelt, egy ilyen végén Gordics besurrant a palánk alá. (70-59).

Neal büntetőire ismét Gordics válaszolt, majd Meindl triplája nagyjából eldöntötte a meccset. (75-63).  Guzman alley-oopja nem sikerült, de az érkező Jones bevágta a kosarat. (78-66)

A Kolozsvári U-BT nyerte a harmadik találkozót, ezzel 1-2-re módosítva a négy megnyert mérkőzésig tartó párharcot.

Férfi kosárlabda, bajnoki döntő, 3. mérkőzés
Kolozsvári U-BT – Nagyváradi CSM 80-70 (26-28, 17-15, 18-8, 19-19)
Kolozsvári U-BT: Guzman, Lapuste, Kuti, Roschnafsky, Gordics, Stipanovic, Bircsevics, Cate, Jones, Meindl, Richard. Edző: Mihai Silvasan
Nagyváradi CSM: Richard, Holt, Neal, Tarolis, Gheorghe, Vescan, Bostic, Nastrut, Nicolescu, Baciu, Ogden, Markovics. Edző: Crsitian Achim

Kapcsolódók

Kimaradt?