Férfi kosár: a Nagyváradi CSM nyerte a döntő első mérkőzését

Fotó: Nagyváradi CSM A Nagyváradi CSM nyerte a négy győzelemig tartó férfi kosárlabda bajnoki döntő első mérkőzését; a Vörös Oroszlánok vasárnap délután 79-73-ra diadalmaskodtak a címvédő Kolozsvári U-BT fölött. A második összecsapást kedden rendezik, ugyancsak Nagyváradon.

Megőrizte pályaelőnyét a Nagyváradi CSM a férfi kosárlabda bajnoki döntő első összecsapásán a Kolozsvári U-BT ellen. A két nagy erdélyi rivális mérkőzését 5350 néző tekintette meg a nagyváradi multifinkcionális csarnok lelátóin.

A mérkőzés elős kosarát Jalen Jones, az U-BT magasbedobója szerezte, az amerikai légiós egy zsákolással állította talpra a vendégket elkísérő több mint háromszáz fős szurkolótábort. De azonal jött is a vélasz Donatas Tarolis részéről, aki egy labdaszerzést követően egyenlített. Patrick Richard Jones, illetve Bobe Nicolescu és Kris Richard is elsüllyesztett egy-egy triplát, így az állás 8-9-re módosult. A váradiak percei következtek, akik Erick Neal és Mark Ogden vezérletével elhúztak (20-13). Mihai Silvășan időt kért a CSM 10-2 rohamjának megállítása érdekében; a különbség növelését ugyan meg tudta állítani az U-BT, de közelebb meg tudtak férkőzni az első negyed végéig, amikor 28-21 volt az állás.

A második negyed első kosarát is a kolozsváriak szerezték, Sztefan Bircsevics triplájára Josh Bostic egy palánk alatti kétpontossal válaszolt. A döntő tétje, valamint a kíméletlen védekezés róvására írható az ezt követő két és fél perces kosárcsend, amit Karel Guzman büntetői törtek meg. Emanul Cățe három pontos kosarával tovább zárkózott az U-BT, majd Guzman betörésből szerzett pontjaival egyenlíteni is tudtak a vendégek (30-30). A váradi rövidzárlat folytatódott, így Kuti Nándor ellentámadásból szerzett kosarával már az U-BT vezetett. A CSM Neal büntetőivel egyenlített, majd Nikola Markovics triplájával visszavette a vezetést. Magára talált a többi váradi játékos is, de az U-BT is tartotta a lépést; úgy tűnt, hogy szünetre 42-42-nél mennek a csapatok, de Kris Richard dudaszóra elsüllyesztett triplájának a váradiak örülhettek. (45-42)

A harmadik negyd első kosarát is az U-BT szerezte, Andrija Stipanovic csökkentette egy pontra csapata hátrányát. Neal betörésből volt eredményes, de Guzman egy kétszer is megtette, így ismét a kolozsváriaknak állt a zászló. (47-48). Achim időt kényszerült kérni, miután Guzman passzából Jones alley-ooppal állította talpra a teljes vendégszektort. Kasey Shepherd is betalált, amivel 51-54-re alakult az eredmény, de Bostic hárompontosát követően ismét egálban álltal a felek.

Leonardo Meindl percei következtek, akinek köszönhetően az U-BT három pontos előnnyel vághatott neki az utolsü negyednek. (59-62)

A mérkőzés során először szerezte a negyed első kosarát a CSM, Tarolis pontjaival már csak egy pont volt a hazaiak hátránya, de Bricsevics tripláját követően ez négyre nőtt. Nicolescu és Markovics is megmutatta, hogy ez a műfaj tőlük sem idegen, így megint a nagyváradiak tombolhattak a lelátón.

A végjátékban az U-BT játékosai nagyon sokat hibáztak, a távoliak nem mentek be, a büntetőzés is borzalmasan ment, így a végső dudaszó 77-73-nál állította meg az eredményjelőz táblát.

A négy győzelemig tartó döntő első mérkőzése után a CSM vezet 1-0-ra, a második összecsapást ugyancsak Nagyváradon rendezik kedd délután 18 órai kezdettel. A Nagyvárad Arénában megrendezésre kerülő második mérkőzést a Digi Sport 2 és a Prima Sport 2 csatornákon lehet majd követni.

Férfi kosárlabda, bajnoki döntő
Nagyváradi CSM–Kolozsvári U-BT 79-73 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?