Férfi kosár: elvette ellenfele pályaelőnyét, egy győzelemre a címvédéstől a Kolozsvári U-BT

Fotó: U-BT/Manases SándorVégig vezetve, aztán a hajrában előnyét 19 pontosra növelve vette el a Kolozsvári U-BT ellenfele, a Nagyváradi CSM pályaelőnyét a férfi kosárlabda bajnoki döntő 5. mérkőzésén. Az Egyetemisták 3-2-re vezetik a szériát és vasárnap délután hazai pályán szerezhetik meg a címvédéshez szükséges utolsó győzelmet.

Négy mérkőzés után 2-2-re állt a négy győzelemig tartó férfi kosárlabda bajnoki döntő állása. Az alapszakaszt megnyerő Nagyváradi CSM a hazai pálya előnyét érvényesítve elhúzott 2-0-ra, majd a címvédő Kolozsvári U-BT közel tízezer szurkoló biztatását élvezve egyenlíteni tudott.

A széria csütörtök este Nagyváradon folytatódott. A hazai közönségen nem múlott semmi, Cristian Achim hívására valódi katlant teremtett az új multifunkcionális csarnokot megtöltő 5500 néző.

A mérkőzés első kosarait Donatas Tarolis és Andrija Stipanovic szerezték, de a vendégek kispadján ülő Mihai Silvasan azzal lepte meg ellenfelét, hogy a CSM „streetballos” irányítójára, Erick Nealre ráállította a fiatal David Lăpuștét. Az U-BT ifijének szoros emberfogása láthatóan nem volt ínyére Nealnek, akinek ez annyira elrontotta a játékát, hogy – mint utóbb kiderült – egyetlen mezőnykosarat sem is szerzett ezen a mérkőzésen. S ha már ennyire előrefutunk, akkor azt is áruljuk el, hogy a hazaiak másik ponterős játékosa, az amerikai-román kettős állampolgárságú Kris Richard ugyanígy jár.

Nealnél maradva, a CSM két büntetőjével vezetett 4-2-re, de Lăpuște pontjaival már az U-BT-nél volt az előny. Az ex-kolozsvári Tarolis volt a hazaiak legjobbja, de egyedül neki se sikerül tartani a lépést a palánk alatt sokkal eredményesebb vendégekkel, akik az első negyed végét 17-14-es előnnyel zárták.

Alig kezdődött meg a második negyed, és Cristi Achim máris időkérésre kényszerült, hiszen az U-BT egy 6-0-s rohammal elhúzott. (14-23). A kolozsvári születésű Cătălin Baciu egy kicsit közelebb lopta a CSM-t, de Leo Meindl pontjaival már kétszámjegyűre nőtt a vendégek vezetése. Jalen Jones büntetői után már +11 volt a különbség, ami két ponttal ugyan csökkent szünetig, de a vendégek fölényéhez nem fért kétség (29-38).

A második félidő „hárompontos tűzijátékkal” indult, a különbség 9 és 12 pont között mozgott, a Nagyvárad és az U-BT is hármat-hármat dobott négy perc leforgása alatt az ív mögül (40-49). Neal levadászta elhibázott dobását, majd faultolták, így a Nagyvárad kicsit javítani tudott a büntetőszázalékán. Nemanja Markovics pedig zsákolással fejezett be egy egyéni labdaszerzést, ezzel a kosárral már „csak” 44-52 volt az eredmény. Karel Guzman állította meg a házigazdák 7-0-s rohamát, majd Meindl 49-57-nél a sarokból betalált. A CSM ismét közelebb lopódzott, az utolsó negyed előtt 54-60 volt az állás.

Holt résen volt egy kolozsvári támadásnál, és a a váradiak hátránya már csak 2 pont volt 58-60. Bostic kihagyta az egyenlítési lehetőséget, Meindl pedig visszaállította a 4 pontos, majd 6 pontos  előnyt az U-BT számára (60-66)

Ezt követően rövidzárlat állt be a hazai oldalon: Markovics mindkét büntetőjét elhibázta, Neal pedig kilépett a pályáról, és az U-BT ismét kétszámjegyűre növelte előnyét alig négy perccel a vége előtt (60-70). Az Egyetemisták lendülete nem tört meg és egy 11-2-es véghajrával nem csak legyőzték, hanem 62-81-re meg is alázták riválisukat.

A Kolozsvári U-BT 3-2-re vezeti a négy győzelemig tartó szériát, a Szamos partiak vasárnap este a 18 órakor kezdődő 6. mérkőzésen megvédhetik bajnoki címüket egy újabb győzelemmel.

Férfi kosárlabda, bajnoki döntő, 5. mérkőzés
Nagyváradi CSM – Kolozsvári U-BT 62-81
A négy győzelemig tartó sorozat állása 3-2 az U-BT javára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?