Csoportelsők a magyarok, magabiztos játékkal kerekedtek felül az ausztrálokon

Meglepően könnyedén múlta felül az ausztrálokat Magyarország női vízilabda-válogatottja a dohai vizes világbajnokságon csütörtökön délelőtt. A 13–9-es sikernek köszönhetően nem kell medencébe ugrania Keszthelyiéknek a hétvégén. Legközelebb a jövő heti negyeddöntőben vár rájuk nagy feladat, az újabb győzelem olimpiai kvótát érhet. Vélhetően a világ- és Európa-bajnok hollandokkal találkoznak majd.

A csoportelsőségért ugrott medencébe a magyar női vízilabda-válogatott a dohai vizes világbajnokságon. Bár az olimpiai kijutás sorsa nem az ausztrálok elleni mérkőzésen múlt, ez volt az első komolyabb erőpróba a tornán Keszthelyiék számára, a tét emellett az egyenes ágú negyeddöntőbe jutás volt.

Bronte Halligan gólja nyitotta a találkozót, amelyet mindkét válogatott igyekezett szoros védekezéssel kezdeni. Az első magyar emberelőnyt magabiztosan használta ki Gurisatti Gréta, ezzel gyorsan egyenlített. Újabb ausztrál találatot követően Szilágyi keze egymás után kétszer sült el, a magyar válogatott ezzel először vette át a vezetést, egyre biztatóbbá vált a játéka.

Leimerter pattintós lövése a bal kapufa és a felső léc érintésével talált utat a hálóba, a negyed végéhez közeledve kettőre nőtt a különbség. Az ausztrálok kivédekezték a magyar csapat utolsó támadását, maradt a 4–2-es részeredmény.

Góllal kezdték a második negyedet is a zöld sapkások, másik oldalon viszont remekül működött a magyar emberelőnyös játék, ebben komoly fejlődést mutattak a játékosok a januári Európa-bajnoksághoz képest. A folytatásban Szilágyi ismét eredményes volt, ezzel háromra növelte az előnyt. Ezen a ponton úgy tűnt, teljes mértékben irányítani tudja a mérkőzést Mihók Attila és Cseh Sándor csapata.

Fotók: MTI

Nem változott a játék képe a következő percekben sem, Kearns találatára is kettővel válaszoltak a magyarok, tovább nyílt tehát az olló. Az ausztrálok éles szögből még betaláltak a negyed végén, a félidőben viszont így is elégedettek lehettek Keszthelyiék a 8–5-ös eredménnyel.

A harmadik negyed közepére már egyre közelebb érezhette magát a győzelemhez a magyar nemzeti együttes, Keszthelyi után ugyanis Gurisatti is újabb gólt lőtt, hátul pedig a védekezés hatékonyan működött, egyáltalán nem volt benne a fordulat a meccsben. Sikerült megőrizni az ötgólos előnyt a negyed végére, ezzel gyakorlatilag biztossá vált a találkozó kimenetele.

Kearns találatával szépítettek az ausztrálok hét perccel a vége előtt, a magyarok koncentrációja viszont egyáltalán nem hagyott alább. Mindkét oldalon estek találatok az utolsó percekben, Williamsék azért egy góllal megnyerték a negyedik negyedet, de ez sovány vigasz lehetett számukra. A magyar válogatott 13–9-re győzött, ezzel megnyerte a D csoportot és bejutott a legjobb 8 közé.

Korábban Új-Zéland 30–4-re győzte le a csoport utolsó helyén végző szingapúraikat, ezzel harmadikként a negyeddöntőért való rájátszásba jutott tovább. A magyar csapatnak hétévégén nem kell medencébe ugrania, jövő héten viszont fontos meccs vár rá a negyeddöntőben.

Magyarország – Ausztrália 13–9 (4–2, 4–3, 3–1, 2–3)

Doha, Katar

Játélvezetők: Xavi Buch (Spanyolország) és Natalia Markopolu (Görögország).

Gólszerzők: Keszthelyi-Nagy R. (4), Szilágyi D. (3), Gurisatti G. (2), Leimeter D. (2), Mahieu G., Máté Zs., illetve Williams (3), T. Kearns (2), B. Halligan, C. Andrews, A. Z. Arancini, S. Hearn.

Szövetségi kapitányok: Mihók Attila és Cseh Sándor, illetve Rebecca Rippon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?