Büntetett a szurkolók miatt az UEFA – ebben a rangsorban Románia és Magyarország is a legjobb nyolc között van

Összesen közel 1,3 millió euróra szankcionált az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a németországi Európa-bajnokság csoportmérkőzésein részt vett szurkolók rendbontásai miatt. Ebben a rangsorban a horvátok lettek a „bajnokok”, de Románia és Magyarország is a top nyolcban végzett.

A The Athletic összesítése alapján a kontinensviadalon részt vett 24 válogatott közül csak a francia, a szlovák és a spanyol ultrák viselkedésére nem volt panasz a mérkőzések során, ugyanakkor a házigazda németeket szervezőként büntették nagyjából 23 ezer euróra, amiért két meccsen is beszaladt a pályára egy szurkoló.

A rangsor élén közel 221 ezer lejes birsággal a horvátok végeztek, de közvetlenül mögöttük, 171 ezer euróval a második helyen állnak az albánok. Emlékezetes, hogy a szerbek korábban szigorú büntetést kértek ellenük, a lelátókon ülők szerbgyűlölő skandálásai miatt. Ugyanakkor a szerbek is a képzeletbeli dobogón zártak, a harmadik helyen 166 ezer eurós bírságot rótt ki rájuk az UEFA. Az összesítés megjegyzi, hogy a top 8-ban „végzett” országok esetében a válogatottjaik mindhárom csoportmeccsén volt szabálysértés a szurkolók részéről. Ebben a rangsorban Románia 84 ezer euróval a hatodik helyen végzett, közvetlenül Magyarország (82 ezer) előtt, de a törökök (95 ezer), a svájciak (91 ezer) és az osztrákok (közel 60 ezer) is „beverekedték” magukat a legjobb nyolc közé.

Az UEFA különben pirotechnikai eszközök használata, sértő molinók vagy éppen a pályára dobált tárgyak miatt büntetett, és természetesen az érintett országos futballszövetségeinek kell kifizetniük a bírságot.

Fotó: FRF

Érdekes amúgy, hogy pár napja a németországi sajtó az UEFA adatai alapján elkészítette a csoportmeccseken jelen lévő szurkolók rangsorát is. Ez alapján a törököknek volt a legtöbb drukkere a lelátókon, 130 ezer nézővel végzetek az élen a házigazda németek (125 ezer) és a horvátok (103 ezer) előtt. Románia az albánok mögött az előkelő ötödik helyen zárt 92 ezer nézővel. Magyarország 46 ezerrel a 16. helyen végzett.

Magyarország, mint ismeretes, nem jutott tovább a csoportkörből, a román drukkereknek viszont kedd koraeste még lesz feladata, hiszen a válogatott 19 órától Hollandiával játszik a müncheni nyolcaddöntőben. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) tájékoztatása alapján erre a találkozóra 13 ezer belépő került a romániai szurkolókhoz – szemben a hollandok által vásárolt 7 ezerrel –, de legalább 25 ezer drukkerre számítanak, miután az értékesített belépők közül 23 ezer Németországban élő személyekhez került.

A Fan Zone-ban már koradélután óta hangolnak az összecsapásra, a Román Labdarúgó-szövetség még koncertet is szervezett a számukra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?