BL: mit tud a feröeri „villanyszerelők” csapata, amit a magyar és a román bajnok nem?

Fotó: Klaksvík KIA Ferencvárost kiejtő Klaksvik KÍ újabb skalpot szedett a labdarúgó Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében: a feröeri „villanyszerelők” kedd este hazai pályán 2-1-re legyőzték a Moldét. Amennyiben a visszavágón norvég bajnok nem tudja megfordítani a párharc állását, akkor a KÍ szintet lép: a már biztos Konferencia Liga csoportköre helyett az Európa-ligában szerepelhet.

Míg a román bajnok Konstancai Farul és a magyar pontversenyt megnyerő Ferencvárosi TC arra készül, hogy az európai labdarúgás harmadik számú kupasorozatában, a Konferencia Ligába kiharcolja a csoportkörbe jutást, addig a lesajnált feröeri bajnok, a Klaksvik KÍ közel áll egy újabb csodához.

A szigetországi „villanyszerelők” csapata, a félamatőr KÍ kedd este a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében a norvég bajnokot, a Moldét fogadták Tórshavn városában. Mint ismeretes, a Klaksvík búcsúztatta  Ferencvárosi TC-t az első körben, miután a feröeri döntetlen után Budapesten 3-0-ra kiütötte a zöld-fehéreket. A második fordulóban a KÍ 3-3-as összesítés után büntetőpárbajban bizonyult jobbnak a svéd bajnok Hackennél. A feröeriek ezzel bebiztosították helyüket a Konferencia Liga csoportkörében, és történelmet írtak, hiszen a Klaksvik lett az első feröeri csapat, amelyik bejutott egy európai verseny csoportkörébe.

Mint mondják, evés közben jön meg az étvágy, és a feröeri félamatőrök nem szeppentek meg a következő ellenfelük, a Molde előtt annak ellenére sem, hogy a norvég bajnok papíron majdnem tízszer többre értékelt kerettel rendelkezik: 25,5 millió euró norvég oldalon, 2,77 millió euró a feröerieknél.

A keddi mérkőzésen a Molde szerezte meg a vezetést a 49. percben Eikrem révén, de Arni Frederiksberg két góllal megfordította a mérkőzés állását. A feröeriek csodacsatára az ötödik és hatodik gólját szerezte a BL-selejtezőkben, ezzel vezeti a góllövők listáját.

A Klaksvík sorozatos sikereire az európai média is felfigyelt. „Hat héttel ezelőtt még Oslóban dolgoztam villanyszerelőként, most pedig bejutottunk a Konferencia Liga csoportkörébe. 2021-ben visszavonultam, 2023 áprilisában Norvégiában, az ötödik ligában játszottam a Majorstuen csapatában belső védőként. Két hónapja jöttem a Feröer-szigetekre, mint tartalékkapus” – fogalmazott Jonathan Johansson, a feröeri bajnok első számú kapusa. Hozzátette: augusztus végén lejár a szerződése, nem tudja pontosan, hogy utána mit fog csinálni. „ Szeptember 1-jétől vissza kell mennem Oslóba, és a villanyszerelői munkámat kell végeznem. Meglátjuk, mi lesz, a döntésem a klub céljaitól függ" - mondta Johansson.

A balhátvéd Rene Joensen és a középpályás Jakup Andreasen szintén villanyszerelőként dolgoznak a civil életben.

A KÍ-Molde összecsapáson kívül hat további mérkőzést rendeztek kedd este a BL 3. selejtezőkörében.

Koppenhágában nem született gól az FC Köbenhavn és a Sparta Praha összecsapásán, így a továbbjutás sorsa a visszavágón dől el a dán és a cseh csapat között. A Raków Czestochowa legyőzte a ciprusi Arisz Limassolt, és nem sok múlt azon, hogy kapott gól nélkül tegye, a vendégek középpályása, Mihlali Mayambela azonban a 89. percben szépített.

Szinte már a playoffkörben érezheti magát a PSV, az eindhoveniek 4–1-es győzelmet arattak a Sturm Graz felett. A hazai csapatban Luuk de Jong duplázott, és betalált a 18 éves Isaac Babadi, valamint Ibrahim Sangaré is.

Nem hagyott sok kérdést a visszavágóra a Galatasaray, amely idegenben hármat rúgott a szlovén Olimpija Ljubljanának, szinte eldöntve a továbbjutást.

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőkör, első mérkőzések

Bajnoki ág

  • FC Köbenhavn (dán)–Sparta Praha (cseh) 0–0
  • Raków Czestochowa (lengyel)–Arisz Limassol (ciprusi) 2–1 (Kocsergin 7., Piasecki 61., ill. Mayambela 89.)
  • KÍ (feröeri)–Molde (norvég) 2–1 (Frederiksberg 64., 86., ill. Eikrem 49.)
  • Olimpija Ljubljana (szlovén)–Galatasaray (török) 0–3 (Aktürkoglu 9., Mertens 48., Dervisoglu 90+1.)
  • AEK Athén (görög)–Dinamo Zagreb (horvát) – elmaradt

Nem bajnoki ág

  • PSV (holland)–Sturm Graz (osztrák) 4–1 (Babadi 4., L. de Jong 22., 32., Sangaré 73., ill. Gorenc Stankovic 40.)
  • Braga (portugál)–Topolyai SC (szerbiai) 3–0 (Bruma 17., Pizzi 19., Á. Djalo 87.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?