A paralimpiai sportok fejlesztését tűzte ki célul az ifjúsági és sportminiszter

A paralimpiai sportok fejlesztését elősegítő intézkedéscsomagot mutatott be csütörtökön Novák Eduárd, az RMDSZ ifjúsági és sportminisztere az első Országos Paralimpiai Fórumon. A cél az, hogy 2032-ig Románia felkerüljön a paralimpiai sikereket elérő országok ranglistájára.

Az RMDSZ közleménye szerint nyitóbeszédében Novák Eduárd rávilágított arra, hogy a paralimpiai sportokban rengeteg potenciál van, azonban ezeket Románia eddig nem használta ki. „Tudom, hogy a paralimpiai sportokban bizonyítani tudunk, hogy sikeresek lehetünk, azonban ezeket a sportokat nem népszerűsítették, nem támogatták, a mozgásukban sérült embereket pedig nem bátorították arra, hogy a sport irányába forduljanak. Sajnos nem láttuk a bennük rejlő potenciális bajnokokat. Én azt akarom, hogy a helyzet megváltozzon, ezért fogok dolgozni!” – mondta.

A Fórumon bemutatott intézkedések között szerepel a sportlétesítmények akadálymentesítése, speciális részlegek kialakítása a sportklubokon belül, ahol edzési és fejlődési lehetőséget biztosítanak a speciális igényű sportolóknak, azzal a céllal, hogy az igazolt parasportolók aránya legalább 20 százalékra növekedjen. Továbbá olyan finanszírozási programot fognak kidolgozni, amely arra ösztönzi a sportklubokat és szövetségeket, hogy foglalkozzanak a paralimpiai sportolók felkészítésével. Ugyanakkor egy olyan utalványprogramot is kidolgoznak, amely azokat a parasportolókat támogatja, akik beiratkoznak egy sportklubba. „Szeretnénk kihasználni a gyerekek, juniorok, fiatalok és mozgássérült fiatalok számára létrehozott 28. Generáció programot is, hiszen ez egy jó lehetőség a támogatások növelésére. Szorosabbra fűznénk az együttműködést a Fogyatékkal Élők Országos Hatóságával ­– hogy hatékonyabbá tegyük a megyei szintű támogatásrendszert – és az Országos Paralimpiai Bizottsággal is, akinek nagyobb szerep jut ezeknek a sportágaknak a fejlesztésében” – részletezte az RMDSZ-es tárcavezető.

A Paralimpiai Fórumon olyan szervezetek és egyesületek képviselői vettek részt, akik a fogyatékossággal élők integrációját és támogatását vállalták fel, de jelen voltak nemzetközileg elismert paralimpiai sportolók is, a Fogyatékkal Élők Országos Hatóság képviselői, sportszövetségek elnökei, akik különös figyelmet fordítanak a speciális igényű sportolókra.

(Címlapfotó: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?