Az Erste Ligában is indulna a háromszékiek HáromSic nevű csapata

Péntek délelőtt érkezett Kézdivásárhelyre Novák Károly Eduárd sport- és ifjúsági miniszter, aki Tamás Sándor megyei tanácselnökkel, Bokor Tibor polgármesterrel, Szilveszter Szabolcs alpolgármesterrel, illetve a céhes városban működő sportegyesület szakosztályvezetőivel egyeztetett a Deme László Jégpálya konferenciatermében. A találkozón bejelentették, hogy a későbbiekben az Erste Ligában is indulni készülő jégkorongcsapatot alapítanak Háromszéken.

Novák Károly Eduárd miniszter a találkozón kifejtette, hogy segíteni csak úgy tud, ha a különböző települések sajátos problémáit meghallgatja, majd sokéves sportolói és sportpolitikai tapasztalatának köszönhetően igyekszik megoldásokat javasolni. Ismertette továbbá, hogy a szaktárcában jelenleg az országos sportstratégián is dolgoznak, amely várhatóan őszre elkészül.

„Szeretnénk megreformálni az edzőképzést, megvannak a megoldások, és szerencsére nem kell óriási változtatásokat megtennünk, ugyanakkor a teljes sportstratégiánk alapja a gyerekek lesznek, célunk, hogy minél több gyermeket bevonjuk a sportéletbe. Az aktuális iskolai rendszer sajnos nem a legmegfelelőbb sport terén a gyermekink számára, szeretnénk nekik olyan sportaktivitást biztosítani, amely által megkedvelik a mozgást és egészségesebb életvitelt folytatnak” – fejtette ki a sportminisztérium vezetője.

Miniszteri terepszemle | Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

Bokor Tibor polgármester a miniszter köszöntése utána kifejtette, nagy öröm számára, hogy az elmúlt másfél hónap alatt négy minisztert is fogadhatott a céhes város, ezáltal hatékonyabban egyeztethetnek a helyi közösség sajátos problémáiról.

„Egészséges életmódra szeretnénk nevelni gyermekeinket. Nem véletlenül indítottuk el a Korisuli-projektünket sem, amelyben heti egy alkalommal, tanrenden belül járnak korcsolyázni az iskolások. Nekünk kell jövőképet mutatnunk, és büszkén mondhatom, hogy motiválni is tudjuk a felnövekvő generációt a harmadik ligás focicsapatunkkal, az első ligás futsal csapatunkkal és az első ligás kosárlabdás csapatunkkal” – tette hozzá a polgármester.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor hangsúlyozta: Székelyföldön sok energia és érzelem van a hokiban. „Mi itt, Kézdivásárhelyen, Háromszéken régi és nagy rajongói vagyunk a hokinak. Az elmúlt napokban egyeztettünk Bokor Tibor és Antal Árpád polgármesterrel, hogy a megye – Kézdivásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel közösen – életre hívja azt a hokiklubot, amely versenybeszáll az Erste Ligában. A háromszéki sportkedvelők érdekében fogunk össze, és tisztes helytállás mellett szeretnénk szép eredményeket elérni” – mondta Tamás Sándor.

Bokor Tibor polgármester a jelenlevőknek kiegészítésképpen elárulta, hogy az új hokiklub neve HáromSic lesz.

A sportminiszter a kézdiszéki fiatalokkal is találkozott | Fotó: Novák Károly Eduárd

A sajtótájékoztató további részében a szakosztályvezetők egyenként szólaltak fel és ismertették eddigi sikereiket, további céljaikat, illetve, hogy milyen eléjük gördülő problémákkal küzdenek. A miniszter megköszönte nekik, hogy tolmácsolták felé az információkat, ugyanis sportolóként jó rálátása van a rendszer hiányosságaira – mondta.

A Deme László Jégpálya után a miniszter a helyi ifjúsággal találkozott az RMDSZ-székházban, ahol a Magyar Ifjak Kézdiszékért Egyesület képviselőinek elmondása szerint szó esett többek között a besenyői tábor átadásáról a helyi közösség számara és a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról szóló tájékoztatásáról is.

Kapcsolódók

Kimaradt?