A hét közepére megérkeznek a Fekete-tengerre az amerikai hadihajók

A hét közepére várják azoknak az amerikai hadihajóknak a Fekete-tengerre érkezését, amelyek a szocsi téli olimpia idején tartózkodnak majd a térségben - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Korábban az Interfax orosz hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó orosz katonai-diplomáciai illetékesre hivatkozva jelentette, hogy a Ramage rakétaromboló és az amerikai  6. flotta Mount Whitney nevű zászlóshajója több mint 600 tengerészgyalogossal a fedélzetükön nemrég kelt át a Dardanellákon és a Boszporuszon. A forrás szerint az amerikai hadihajók mozgásából arra lehet következtetni, hogy Ukrajna fekete-tengeri partjai felé tartanak és egyelőre nincs szó arról, hogy behajózzanak orosz felségvizekre.

Korábban a Pentagon bejelentette, hogy a két hadihajót a szombaton kezdődő szocsi téli olimpia biztonsága érdekében küldik a Fekete-tengerre. Michael McCaul, az amerikai képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lapnak úgy nyilatkozott egy hete, hogy a Fekete-tenger partvidékén fog járőrözni két amerikai hadihajó, amelyekre rendkívüli helyzetben, csak az esetleges kimenekítésnél lehet szükség.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint keddre vagy szerdára várható az amerikai hadihajók megérkezése a Fekete-tengerre, és a tervekben nincs szó azoknak az ukrán felségvizekre behajózásáról. A Mount Whitney és a Ramage február 24-25-ig tartózkodik majd Szocsi térségében.

A Mount Whitney az Egyesült Államok 6. haditengerészeti flottájának Blue Ridge típusú zászlóshajója. Több mint 18 ezer tonna vízkiszorítású, hossza 189 méter, sebessége 23 tengeri csomó. A hajó önvédelmi tüzérségi fegyverekkel van felszerelve és egy helikopter is található rajta. 2008 augusztusában a Mount Whitney volt az első hadihajó, amely a NATO kötelékében a grúziai Poti kikötőjébe szállítmányokat juttatott el a Dél-Oszétiában zajló orosz-grúz villámháború idején. Az Arleigh Burke osztályú Ramage az amerikai haditengerészet egyik legkorszerűbb, manőverező robotrepülőgépekkel is felszerelt rakétarombolója. 1995. július 22-én állt hadrendbe. A hadihajó 8775 tonna vízkiszorítású, sebessége 32 tengeri csomó. Stratégiai csapásmérő fegyverekkel, Tomahawk robotrepülőgépekkel, tüzérségi-, és légvédelmi rakétákkal, torpedókkal, helikopterrel szerelték fel. 337 fős a legénysége, 23 tiszt szolgál rajta.

Kimaradt?