Zenés előadásokkal köszönti az új évadot a Szigligeti Színház

A nyári kiszállások mellett már a 2023–2024-es évadját tervezi a nagyváradi Szigligeti Színház, amely szezonértékelő pénteki sajtótájékoztatóján már a szeptemberi premierekből is ízelítőt adott.

Czvikker Katalin, a színház igazgatója kiemelte: noha az elmúlt évad során kevesebb bérletet értékesítettek, mint a koronavírus-járvány előtt, de az emberek kulturális élethez való visszatérését illetően javuló tendenciát mutatnak az országos felmérések, ami az évad második felében már a Szigligeti Színházban is érződött. Három társulatuk, összesen mintegy 55 ezer nézőt vonzott a színházba, az illetékesek pedig szeretnék, ha ez a szám – akárcsak a bérletet váltók száma – növekedne a 2023–2024-es évadban.

Czvikker Katalin színházigazgató, Novák Eszter a Szigligeti társulat művészeti igazgatója és Botházy-Daróczi Réka, a Liliput Társulat művészeti vezetője harangozták be az új évadot | Fotó: Szigligeti Színház

Ehhez zenés darabokkal csábítják a közönséget, mert mint azt Novák Eszter művészeti igazgató kiemelte: azok, akik évente csak egyszer vagy kétszer mennek színházba, azok legszívesebben zenés produkciót választanak.

A bemutatók sorát így szeptember 17-én Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicalje, A padlás nyitja meg, Tóth Tünde rendezésében. Idén szilveszterkor pedig Kálmán Imre Csárdáskirálynő című nagyoperettjét adják elő.

Az évadban ugyanakkor felújításra kerül a Kovács D. Dániel rendezte A Schroffenstein család, és az összes jelenleg futó stúdióelőadásukat átviszik a következő évadra.

Addig viszont kiszállásokra is készülnek, így például június 25-én a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában szerepelnek Beaumarchais Figaro házassága, avagy egy őrült nap című komédiájával (rendező Botos Bálint), majd a Gyulai Várszínházban, Szentendrén és Budapesten is fellépnek. Szeptemberben Piatra Neamț-on, Székelyudvarhelyen és Bukarestben vendégszerepelnek.

Musicallel nyitja az évadot a Liliput Társulat is, amelyik szeptember 3-án mutatja be a Tüskevár című előadását, majd október végén a Lúdas Matyit viszik bábszínpadra. Az évad során még további két bemutatót terveznek.

A Nagyvárad Táncegyüttes rendhagyó néprajzóra sorozatának harmadik, egyben befejező részéhez érkezett. Ebben egy hosszabb időszak népszokásainak megjelenítését tervezik, amely a farsangi időszakkal kezdődik és a nagyböjtön keresztül egészen Szent Iván napjáig tart. „Megmutatjuk a farsang mulatságokkal teli gazdag időszakát, betekintést nyújtunk a fonók életébe, valamint a farsangfarkához fűződő maszkos dramatikus alakoskodás szokásvilágába is. Ezenkívül műsorunkban, mely a Maskarák, villők... munkacímet viseli, megidézzük a lányok tavaszváró szokását a villőzést, továbbá a húsvéti locsolkodást, a pünkösdi királynéjárást, illetve a Szent Iván éji tűzugrást is” – fogalmaz a színház közleménye.

A táncegyüttes második bemutatója meseadaptáció lesz, Szabó Attila szövegéből, aki az ismert magyar népmese alapján írja színpadra a Holló Jankót. A táncjátékot – amely a másságról, önmagunk történetének megismeréséről, elfogadásáról, a hőssé válás lehetőségéről mesél – Györfi Csaba rendezi.

A Szigligeti Színház várhatóan júliusban hirdeti majd meg a bérleteket a következő évadban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?