banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

XV. Székelyföld Napok – Több mint nyolcvan programmal készülnek a szervezők

A három székelyföldi megye, Maros, Kovászna és Hargita már XV. alkalommal szervezi meg közösen a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot, amelynek fő célja, hogy bemutassa Székelyföld kulturális értékeit, és mozgósítsa a közösségek kreatív energiáit.

Az idei rendezvény részleteit a csíkszeredai Megyeháza Galériában tartott hétfői sajtótájékoztatón ismertette Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, aki az idei rendezvény fő koordinátora is, Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke és Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ programfelelőse. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontot Bartalis Izabella, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központot pedig Kolcsár Béla menedzser képviselte.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője hangsúlyozta, hogy a Székelyföld Napok fő célja, hogy bemutassa Székelyföld kulturális értékeit, és mozgósítsa a közösségek kreatív energiáit – alkotókat, szervezőket, helyi kulturális intézményeket és közösségeket is.

Az idén több mint 80 program várja az érdeklődőket, amelyek a helyi jellegzetességeket ragadják meg, a hagyományokhoz kapcsolódnak és térségi összefogásra épülnek. Célunk, hogy bemutassuk, milyen is a mi Székelyföldünk, hogyan élünk és működünk itt” – mondta az esemény koordinátora, aki egyúttal felhívta a figyelmet azokra a programokra, amelyek mindhárom megyét érintik. Ilyen a Székelyföldi Orbán Balázs-díjak átadása, amely egyben a Székelyföld Napok hivatalos megnyitója is lesz október 10-én Székelyudvarhelyen. További fontos események a XII. Csíkszéki Mézfesztivál, a III. Nektária Székelyföldi Mézverseny, a XIV. Mária Út Konferencia, a Zenélő Székelyföld, valamint az „Örökségvédelem játékosan – Jó gyakorlatok konferenciája és vására” program.

Székelyföld Napok/Facebook

Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta a több éves múltra visszatekintő rendezvénysorozat fontosságát, amelyben Maros megye is aktívan részt vesz. Kiemelte, hogy ilyenkor eltűnnek a közigazgatási határok, és Székelyföld egységesen mutatja meg magát a hagyományok, gasztronómia, kultúra, épített örökség és turizmus területén, összekapcsolva nemcsak embereket, hanem megyéket és közösségeket is. A Maros megyei programok közül kiemelte a Visit Maros Egyesület Regionális Turisztikai Konferenciáját, a Székelyföldi Vadásznapokat, a múzeumi tárlatvezetéseket, színházi és táncelőadásokat, valamint a Teleki Téka kiállításait.

Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ programfelelőse elmondta, hogy összesen 26 kulturális eseményt szerveznek, amelyek 24 települést érintenek, és 30 helyi partnerszervezettel állnak kapcsolatban. Kiemelte, hogy négy eseménnyel túllépik a megyehatárt és számos program szólítja meg a gyerekeket és fiatalokat is. Felhívta a figyelmet a Székelyföldi Grafikai Biennáléra, amely nemzetközi eseményként 68 országból 926 művésztől érkezett 2046 pályaművel büszkélkedhet.

Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője elmondta, hogy intézményük kiállításokkal, könyvbemutatókkal és több generációnak szóló programokkal készül az eseményre.

Külön kiemelte a Kárpát-medencei népi épített örökség megőrzéséről szóló konferenciát, amelyre Kolozs, Hargita, Kovászna és Maros megye, valamint Magyarország képviselői is meghívást kaptak. Ez a konferencia különösen fontos az építészeti örökség megőrzése szempontjából. Egy másik fontos program a Száztagú Férfikórus előadása lesz, amely ez alkalommal öt kórus közreműködésével valósul meg.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény több közös programban is részt vesz. Számukra a rendezvénysorozat október 8-án a Nemzetközi Képzőművészeti Konferenciával kezdődik, amelyen méltó keretek között ünneplik meg a Magyar Örökség díjas Gyergyószárhegyi Művésztelep megalapításának 50. évfordulóját.

Az október 9. és 20. között zajló rendezvénysorozat hivatalos programja és a részletek megyénként lebontva EZEN a weboldalon érhetők el, valamint az esemény Facebook-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?