Elkezdődött a Szent György Napok, a város legnagyobb ünnepe

Hétfőn a Szent György Napok kulturális hetével vette kezdetét a 31. sepsiszentgyörgyi városnapok, amely egyúttal megnyitotta az idei fesztiválszezont is. A következő négy napban a város művelődési intézményeiben kínálnak színházi, zenei, irodalmi előadásokat és képzőművészeti kiállításokat.

Ezt követően péntektől vasárnapig zajlik a Szent György Napok fesztivál hétvégéje, amikor a főtéri színpadon, a múzeumkertben és mellette lévő romudvarban, a Kónya Ádám Művelődési ház udvarán a Közösségi színpadon és a volt Cigarettagyár udvarán az Ifjúság bázisán kínálnak minden zenei ízlést kiszolgáló könnyű- és komolyzenei koncerteket, változatos kulturális és ifjúsági programokat, utcazenét és bulikat.

A fesztiválhétvégén fellép a Bagossy Brothers Company, a Csík Zenekar, Connect-R, a Halott Pénz, Lidia Buble, Moby Dick, a Raklap, a Sepsi Gospel Band és Luiza Zan és még sokan mások. A sepsiszentgyörgyi városnapok részletes programja a www.szentgyorgynapok.ro oldalon található.

Archív felvételek | Forrás: Szent György Napok/Facebook

Színház, hangverseny, irodalom és képzőművészet a Szent György Napokon

A szervezők szakítottak a hagyományokkal és idén nem nyitó hangverseny, hanem egy színházi előadás indítja a 31. Szent György Napokat. Április 22-én, hétfőn 19 órától a Tamási Áron Színház mutatja be új előadását, Eugene Labiche lebilincselő, abszurd történetét, A Lourcine utcai gyilkosságot Barabás Árpád rendezésében.

Irodalmi estet tart Dragomán György író és Szabó T. Anna költő április 22-én, hétfőn 18 órától az unitárius templomban. Közös estjükön mesélnek és felolvasnak, személyes és kitalált történeteikkel keresik az elbeszélhetőség határait és a belső szabadság lehetőségeit, miközben műhelytitkokra is fény derülhet.

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház – A kis herceg című bábos csillagmesével készül a városnapokra. Antoine de Saint-Exupéry időtlen meséje egy saját életének sivatagában elveszett felnőttről és a benne élő örök gyermekről szól, aki csak arra vár, hogy barátokat szerezzen. A Nagy Lázár József és Pánczél Kata által játszott előadást április 22-én, hétfőn 11 és 18 órától majd április 23-án, kedden 11 órától nézhetik meg a Cimborák Bábstúdióban.

Április 22-én, hétfőn 20 órától a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház 497 című darabját nézheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség Farkas Tamás rendezésében, a Háromszék Táncstúdióban. A performansz-elemeket tartalmazó előadás a tánc eszközeivel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját.

Az ünnepi hangversenyre április 23-án, kedden, Szent György napján kerül sor. A Krisztus Király templomban több helyi együttes és előadóművész lép fel, tanújelét adva annak, hogy Sepsiszentgyörgy és térsége komoly művészi teljesítményre képes. A világ egyik legjobb koncertzongoráján, egy Bösendorfer Vienna Concert 280-as hangszeren előbb Nicolae Kirculescu – Moment muzical című műve hangzik el, Ambrus Sándor előadásában, majd Liszt Ferenc Esz dúr zongoraversenye következik, Szőcs Botond tolmácsolásában.

A hangverseny második részében Ludwig van Beethoven éppen 200 évvel ezelőtt bemutatott kilencedik szimfóniájának zárótétele, az Európai Unió himnusza, az Örömóda csendül fel. Szólót énekel Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Antonia Someșan alt, Barabás Lajos tenor, valamint György Levente bariton. A filharmonikus zenekar a sepsiszentgyörgyi Georgius, a csíkszeredai Csíki Kamara és a Brassói Filharmónia tagjaiból áll össze. Fellép a Vox Humana, Pro Musica és a Laudate kórus, valamint a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa. Vezényel: Dubóczky Gergely, a szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

A Firtosi Kompánia – Ég ígérő fa bábelőadásában újramesélik Jánoska történetét egy különleges műfajú, élő népzenével színesített szülő-gyermek összjátékban. A Benedek Elek meséje nyomán készült árnyjátékot április 23-án, kedden 18 órától, valamit szerdán 10 és 12 órától mutatják be a Cimborák Bábstúdióban.

Szintén április 23-án, kedden 20 órától a Háromszék Táncegyüttes Ecce Homo előadását is megnézhetik a Háromszék Táncstúdióban. A táncszínházi előadás egyedi módon eltáncolva mutatja be Munkácsy Mihály festményeit. Az alkotók egy folyamatosan mozgó, állandóan változó projekció használatával alakítják a teret Munkácsy Mihály festményeinek sajátos helyszínévé.

Előadások gyerekeknek és nemcsak

Április 23-án, kedden 20 órától a bukaresti Masca Színház Caracatița (A polip) című darabját játssza Catinca Drăgănescu rendezésében az Andrei Mureșanu Színházban. Az előadás a mai világ ifjúságáról szól, arról, hogy milyen nehéz fiatalnak lenni, és milyen nehéz egy válságban lévő társadalomban formálódni.

Április 23-án, kedden 20.30-tól újra lángra lobbantja a hangulatot az M Studio mozgásszínház társulata a Fire Flow című, látványban és hangzásvilágban is gazdag tüzes produkciójával a város Főterén.

Április 24-én, szerdán 19 órától a bukaresti Odeon Színház hozza el a One man aproape show című előadását, amelyet Pavel Bartoș írt, rendezett és játszik el a Tamási Áron Színházban. A humorral fűszerezett előadásban a nézők könnyen önmagukra ismerhetnek, hiszen jó és ostoba döntésekről, hibákról, tévedésekről, a szerelem minden formájáról, egyszerűen csak magáról az életről szól.

A Szigligeti Színház Lilliput Társulata Ludas Matyit hozza Sepsiszentgyörgyre, hogy mindazok, akik ismerik, és azok is, akik nem, megnézhessék Ludas Matyi és Döbrögi uraság történetét. Az bábelőadást április 24-én, szerdán 18 órától és csütörtökön 10 és 12 órától láthatják a Háromszék Táncstúdióban.

Április 24-én, szerdán 18 órától, a könyvtár Gábor Áron teremében a 2000-es évek román irodalmárnemzedékének egyik meghatározó képviselőjével, Radu Vancuval Adrian Lăcătuș beszélget. Sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozójának apropója legutóbbi, Kaddish című, gyorsan és széles körben elismert verskötete, amelynek központi alakja Radnóti Miklós.

Április 25-én, csütörtökön 16 óra 30 perctől a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében a budapesti Turay Ida Színház társulata játssza A makrancos hölgy című előadását, Tasnádi Csaba rendezésében. William Shakespeare klasszikusában Kata és Bianca egy gazdag páduai úr lányai. Egyik szelíd, mint a galamb, ám a másik vad, csípős nyelvű, fékezhetetlen. A kisebbiknek akad is kérője bőven, de apja mindaddig nem akarja férjhez adni, amíg a nagyobb, indulatosabb lányát el nem veszi valaki.

Útlezárásokra kell számítani a Szent György Napok ideje alatt. A háromnapos fesztiválhétvége miatt már szerda délutántól elkezdik lezárni a városközponti parkolókat, csütörtök reggeltől pedig lezárják az 1918. December 1. utcát a Csíki utcától a Kőrösi Csoma Sándor utcáig, a Gróf Mikó Imre utca egy részét a Szabadság utca és a Gödri Ferenc utca között. Lezárják a Szabadság utcát a Gróf Mikó Imre utca és a Kórház utca között, illetve a Kós Károly utcát a Kriza János utcától az Andrei Șaguna utcáig. Útlezárásra kerül sor a Táncsics Mihály utcában a Kós Károly utca és a Hársfa sétány közti szakaszon; a Gyár utcában a Kós Károly és Bánki Donát utcák közti részen; valamint lezárják a Kónya Ádám Művelődési Ház környékét. A lezárt útszakaszok miatt az autóbusz járatok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik. A lezárt területeket majd a Szent György Napok után fokozatosan felszabadítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?