Wirth Imre kapta a Helikon Kemény Zsigmond Díját

Wirth Imre író és költő kapta idén a Helikon irodalmi folyóirat 2016-ban alapított Kemény Zsigmond Díját. Az elismeréssel minden évben egy olyan szerzőt jutalmaznak, aki „írásai és munkássága révén a Helikon tágabban értelmezett alkotói közösségének kiemelkedő személyisége”. Wirth Imréről Márton Evelin mondott laudációt, a díjazottal Papp Attila Zsolt beszélgetett.

Péntek délután adták át a Helikon irodalmi folyóirat Kemény Zsigmond Díját Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. Az eseményt Grezsa Csaba főkonzul nyitotta meg, aki ugyan még nem árulta el, hogy ebben az évben ki érdemelte ki az elismerést, de egy mindannyiunk számára ismerősen csengő történetet mesélt arról, hogy iskolás éveiben hogyan találkozott Kemény Zsigmond munkásságával, s felnőttként miként értette meg, hogy milyen jelentős, kiemelkedő alakja is az író a magyar irodalomnak.

Fotó: Helikon Facebook-oldala

Grezsa Csaba köszöntője után Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, majd Márton Evelin író elárulta, ki  lett az idei év díjazottja. Laudációjában nem csupán Wirth Imre irodalmi munkásságát méltatta, hanem barátságát és közösségformáló törekvéseit is.

A díj átadását követően egy rövid videót láthattak az egybegyűltek, mely Wirth Imre Helikonban megjelent szövegeihez készült. Az animációt Ördög-Gyárfás Ágota készítette.

Fotó: Helikon Facebook-oldala

Az est folytatásaként Papp Attila Zsolt költő beszélgetett a díjazottal. Szó volt a változatos irodalmi útról, a líra, próza, líra majd ismét próza váltakozásáról a szerző munkásságában, családról, muzeológusként végzett munkájáról és az indiánokról is, mint visszatérő elem Wirth Imre életének jó pár területén.

Az eseményen részt vevők egy olyan szöveget is hallhattak, melyet addig még senki más: Wirth Imre történeteinek legújabb részét, mely csak ezután fog megjelenni a Helikon irodalmi folyóiratban. A részletet a szerző olvasta fel.

Fotó: Helikon Facebook-oldala

„Újra kéne kezdeni minden mondatot, mert minden mondatban tíz másik van. Ez a lírai mag. Ezek a történetek soha sem lesznek egészen prózaiak” – fogalmazott Wirth Imre.

(Nyitókép: Helikon Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?