Vida Gábor kapta az Év Szerzője-díjat a vásárhelyi könyvvásáron

Vida Gábor kapta az Év szerzője-díjat a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Magvető Kiadónál idén tavasszal megjelent Senkiháza című kötetéért. A szerző a Gyarmathy János szobrászművész által készített kisplasztikát és a Communitas Alapítvány jóvoltából ezer eurónak megfelelő pénzjutalmat vehette át a vásár november 17-i gáláján.

„Vida Gábor az egyik legjobb kortárs magyar író. Fontos ez, mert jó témája mindenkinek lehet, foglalkoztathat másokat is egy Ganz-turbina, a vadregényes régi Bukarest vagy a második világháború. De úgy írni, ráadásul olvasmányosan, hogy a regénynek lelke legyen, zavaros, nyughatatlan s közben mégis valamelyest ismerős, hogy értsük és átéljük az idegenségérzés és elvágyódás szorítását, a múltról való beszélés feltétlen szükségességét, ahhoz különleges képesség, tudás és írói munka szükséges” – hangzott a laudációban.

Fotó: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár/Facebook

Vida Gábor rövid kis humoros beszédében felelevenítette, hogy élete első díját is Marosvásárhelyen vehette át, mosolyogva nyugtázta, hogy jól döntött a zsűri és terelte a jelenlevők figyelmét a Látó szépirodalmi folyóiratra, arra buzdítva, hogy vegyük kezünkbe a lapot, és olvassuk a kortárs szerzőket. A közönség vastapssal jutalmazta és ismerte el a közel 30 éve Marosvásárhelyen élő író munkásságát.

A díj odaítéléséről idén is a vásár szervezői által felkért szakmai zsűri döntött. Idén Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, Borcsa János irodalomkritikus, irodalomtörténész, Codău Annamária szerkesztő, irodalomkritikus és Demeter Zsuzsa szerkesztő, irodalomkritikus alkották a szakmai bizottságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?