Csütörtökön kezdődik a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

A zene bűvöletében, a fiatalokra való kiemelt figyelem jegyében zajlik idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A „Könyvek hangja” mottóval szervezett vásár idén is több mint száz programmal, az erdélyi és magyarországi kiadók legújabb köteteivel, hazai és külföldi meghívottakkal várja a látogatókat november 16-19. között.

Csütörtökön, november 16-án kezdődik a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. Ahogy azt korábban megírtuk, Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke elmondta, idén 25 kiadó jelentkezett a vásárra, melynek nagyobb része erdélyi, de hat magyarországi kiadó is jelezte részvételét. A rendezvényen nem csak a könyvek kapnak figyelmet: a szervezők igencsak gazdag irodalmi programot állítottak össze, melyben minden korosztály találhat majd kedvére valót.

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezőcsapata/az esemény Facebook-oldala

Idén Egressy Zoltán, Jászberényi Sándor, Tisza Kata, Tompa Andrea, Vida Gábor ülnek egy asztalhoz, hogy az elbeszélés felelősségéről beszéljenek, illetve fiatal költőkkel is találkozhatnak a vásározók szombat délelőtt egy matiné keretében. Felcsendül Beethoven zenéje is, melyre André Ferenc, Erdős Virág, Fischer Botond, Kali Ágnes és Parti Nagy Lajos versvariációkat hallhatnak az érdeklődők. Káli Király István kiemelte, idén a vásár mindhárom napjára különleges zenés produkciókkal is készülnek.

Az idei könyvvásáron kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre. A kamaszokat, fiatalokat november 16-án, csütörtökön Örömzene a könyvért jelszóval jam session, 18-án szombaton pedig a szabad színpad várja, melyen ők maguk is megmutathatják tehetségüket.

Idén sem maradhat el a már 10 éves múltra visszatekintő Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedő. Az olvasás-népszerűsítő játék hatására az elmúlt évtizedben már több ezer gyerek olvasta el Erdély-szerte a kijelölt könyveket, és beszélgetett róluk a szerzőkkel. A vetélkedő még októberben kezdődött, a döntőbe jutott csapatok pedig a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron találkoznak egy újabb játékra.

Fotó forrása: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldala

A gyerekprogramok keretében az erdélyi Gutenberg, Koinónia és Kreatív könyvkiadók gyerekeknek, fiataloknak szánt újdonságaival is találkozhatnak, hiszen egy könyvvásár elsődleges feladata, hogy az újonnan megjelent hazai kiadványokat ismertesse, népszerűsítse. Idén a gyerekprogramokat is a vásármottó szellemében tervezték, így több zenés, könyves program várja a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat.

A könyvek mellett a színház sem maradhat ki az esemény programjából. A„nulladik napjon” premierrel készülnek, Székely Csaba, Az igazság gyertyái című előadást láthatják nézők, Sebestyén Aba rendezésében. „Míg eddig a nulladik nap a standok szereléséről szólt, most megpróbáljuk azt, hogy a színházról szóljon. A bözödújfalusi székely zsidók abszurd, gyomorbavágó sztorija ez, tele van tűzdelve humorral, ami már-már súrolja a komédia határát és a végén kapunk egy óriási pofont” – fogalmazott Pál D. Attila a könyvvásár helyszínét biztosító Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Viccesen beszélt arról, hogy a vásár kinőtte a színházat, de intézménye örül annak, hogy Vásárhelyen nem kapnak más helyszínt. „A könyvvásár már rég kinőtte a színház kereteit. Annyira szurkolok a szervezőknek, hogy méltó helyet találjanak a vásárnak, de köszönetet kell mondjak azért, hogy ezt nem kapjátok meg, mert így kénytelenek vagytok itt lenni, amire mi büszkék vagyunk” – mondta Pál D. Attila.

A 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár részletes programja az esemény weboldalán található.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?