Kétségbeejtő helyzetbe hozták a marosvásárhelyi könyvvásárt a megszorító intézkedések

Kétségbeejtő, majdhogynem megsemmisítő helyzetbe hozta a marosvásárhelyi könyvvásárt a kormány október 27-én kiadott sürgősségi rendelete – nyilatkozta Káli Király István a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár főszervezője.

Fotó: A könyvvásár szervezői

A szervezők hétfői közleményükben arról számoltak be, hogy a deficitcsökkentő céllal hozott megszorítások miatt a vásár elveszítette a tervezett pénzügyi támogatásainak a hetven százalékát. Ezt az összeget a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Maros Megye Tanácsa biztosította volna. Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke „erkölcsi és társadalmi melléfogásként” jellemezte a kormányrendeletet, amely több ezer nem kormányzati szerv munkáját tette egy tollvonással hiábavalóvá. „Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen az irodalmi és gyerekprogramjaink kizárólag támogatásból valósulnak meg. 50 ezer lej hiányzik, ahhoz, hogy ezeket a programokat megszervezzük, és a marosvásárhelyieknek tett vállalásainkat állni tudjuk” – fogalmazott a főszervező, aki hangsúlyozta az irodalmi és gyermekprogramok mellett az önfenntartó, jegyköteles előadások csak abban az esetben fedezik saját költségüket, ha teltházasok lesznek.

Közleményükben rámutattak arra is, hogy a megszorítások következményeként programváltozással is számolni kell, a péntek esti, november 17-i Pokorny Lia LIAison előadása helyett A Válótársas címet viselő előadást nézhetik meg az érdeklődők. Ezt a darabot is Pokorny Lia neve fémjelzi, de Nagy Sándor, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is színpadra állnak, hogy sok humor és improvizáció segítségével mutassanak rá a párkapcsolati és válási buktatókra.

Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen lemondani az irodalmi programokról, ne kelljen visszamondani a már meghívott vendégeket. Egyrészt támogató cégeket, mecénásokat keresnek, másrészt lemondanak többek között a vásár színvonalát emelő terveik nagy részéről, így a Vásár lapjának kiadásáról, vagy éppen a színház épületét hangulatossá tévő arculati elemekről. „Mindezt azért, mert számunkra a megváltozott körülményekben is az a legfontosabb, hogy egyetlen szerzőt se mondjunk vissza, hogy azokat a költőket, írókat, akiket meghívtunk, olyan feltételek mellett tudjuk fogadni, ahogy eredetileg terveztük. Ugyanilyen fontos, hogy az Év szerzője díjat is méltó módon tudjuk átadni” – idézte Szepessyt a szervezők közleménye.

Emlékeztettek arra, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban esedékes november 16-19-i vásáron több mint 50 szerző lesz jelen, akik közül többen a gyermekprogramok keretében találkozik majd a legkisebbekkel. Megjegyezték, még bíznak abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül a hiányzó 50 ezer lejt előteremteniük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?