Marosvásárhelyi Könyvvásár: „az ősz számunkra az erdélyi szerzők és új köteteik népszerűsítéséről szól”

A „Könyvek hangja” mottóval, a zene bűvöletében, a fiatalokra való kiemelt jegyében szervezik meg idén a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A szervezők szerdai tájékoztatása alapján több mint száz programmal készülnek a november 16-19-ei eseményre, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A vásárra 25 kiadó jelentkezett. „Többnyire erdélyiek, de hat magyarországi is jelezte részvételét. A könyvkínálatban nem lesz hiány, azok a kiadók, akiknek kereskedelmi tevékenységük is van, a legújabb kiadványok mindenikét elhozzák a vásárra, de nemcsak a könyvek kapnak figyelmet, nagyon gazdag irodalmi programot állítottunk össze” – fogalmazott Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke.

Fotó: a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezőcsapata

Idén Egressy Zoltán, Jászberényi Sándor, Tisza Kata, Tompa Andrea, Vida Gábor ülnek egy asztalhoz, hogy az elbeszélés felelősségéről beszéljenek, illetve fiatal költőkkel is találkozhatnak a vásározók szombat délelőtt egy matiné keretében. De Beethoven zenéje is felcsendül, melyre André Ferenc, Erdős Virág, Fischer Botond, Kali Ágnes és Parti Nagy Lajos versvariációkat hallhatnak az érdeklődők – részletezte. Káli kiemelte, idén a vásár mindhárom napján zenés produkciókkal szólítják meg a különböző korosztályokat.

„A könyvvásár már túlnőtt azon, hogy egy három napos rendezvény legyen, ahol könyveket lehet vásárolni. Az ősz számunkra Marosvásárhelyen az erdélyi szerzők és új köteteik népszerűsítéséről szól. A könyvek és a szerzők vannak előtérben, általuk szólítjuk meg az olvasókat, ebbe a koncepcióba kapcsolódik a Vásár lapja, és erről szól az Év szerzője díj is, amelyet az általunk felkért szakmai zsűri idén is odaítél” – magyarázta Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke. Hangsúlyozta azt is, hogy az idei könyvvásáron a 150 éve született Bánffy Miklós emlékének is teret szentelnek. „Úgy próbáljuk berendezni a teret, hogy Bánffy Miklósra is felhívjuk a figyelmet, és ehhez kapcsolódik a Király István által rendezett, Bánffy Miklós Naplegenda című művének a felolvasószínházi bemutatója is” – hangsúlyozta Szepessy Előd.

Gyermekek főszerepben

A Pro-Kaart Kulturális Egyesület célja hiánypótló események szervezése, minden korosztály számára, azért csatlakoztak a könyvvásárhoz, hogy színesebbé, még gazdagabbá tegyék Erdély legfontosabb könyves szemléjét. „A kamaszokat, fiatalokat november 16-án, csütörtökön Örömzene a könyvért jelszóval jam session, 18-án szombaton pedig a szabad színpad várja. Ez utóbbin előzetes bejelentkezéssel ők maguk is megmutathatják tehetségüket.” – magyarázta Krisár Ildikó, a Pro Kaart Kulturális Egyesület elnöke.

Makkai Kinga a gyerekprogramok koordinátora kiemelte, nagy örömként éli meg, hogy a 10 évvel ezelőtt életre hívott vetélkedő azóta is töretlen népszerűségnek örvend. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az olvasás, mint szabadidős tevékenység nem szorul ki a fiatalok életéből. Idén 200 csapat jelentkezett az olvasójátékra, ez 663 diákot jelent. Ez az adat is bizonyítja, hogy felneveltünk egy olyan fiatal generációt, akik évről-évre itt vannak a könyvvásáron” – mondta.

A gyerekprogramok keretében az erdélyi Gutenberg, Koinónia és Kreatív könyvkiadók gyerekeknek, fiataloknak szánt újdonságaival is találkozhatnak, hiszen egy könyvvásár elsődleges feladata, hogy az újonnan megjelent hazai kiadványokat ismertesse, népszerűsítse. Idén a gyerekprogramokat is a vásármottó szellemében tervezték, így több zenés, könyves program várja a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat.

Színházi előadás a nulladik napon

Az esemény „nulladik napján” színházi premierrel készülnek, Székely Csaba, Az igazság gyertyái című előadást láthatják nézők, Sebestyén Aba rendezésében. „Míg eddig a nulladik nap a standok szereléséről szólt, most megpróbáljuk azt, hogy a színházról szóljon. A bözödújfalusi székely zsidók abszurd, gyomorbavágó sztorija ez, tele van tűzdelve humorral, ami már-már súrolja a komédia határát és a végén kapunk egy óriási pofont” – fogalmazott Pál D. Attila a könyvvásár helyszínét biztosító Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Viccesen beszélt arról, hogy a vásár kinőtte a színházat, de intézménye örül annak, hogy Vásárhelyen nem kapnak más helyszínt. „A könyvvásár már rég kinőtte a színház kereteit. Annyira szurkolok a szervezőknek, hogy méltó helyet találjanak a vásárnak, de köszönetet kell mondjak azért, hogy ezt nem kapjátok meg, mert így kénytelenek vagytok itt lenni, amire mi büszkék vagyunk” – mondta Pál D. Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?