Csütörtökön kezdődik a 8. Csíkszeredai Könyvvásár

Május 11–14. között szervezik meg az Erőss Zsolt Arénában a 8. Csíkszeredai Könyvvásárt. A szervező, a helyi önkormányzat és szakmai partnerei olyan „programkavalkádot” ígérnek, amelyek által a különböző társművészeteken keresztül (színház, zene, képzőművészet) minden út az irodalomhoz vezeti a különböző korosztályok könyvbarátait.

Olvasni jó! Ezt az üzenetet hordozza évről évre a Csíkszeredai Könyvvásár. Ennek az üzenetnek az átadásában izgalmas beszélgetések, tartalmas gondolatok, érdekes kiadványok, neves írók, költők, műfordítók és irodalmárok, jeles illusztrátorok, tehetséges zenészek, színészek és bábosok lesznek a szervezők segítségére – olvashatjuk az eseményt felvezető sajtóközleményben.

Mint írták, idén újra két helyszínen zajlanak a programok. A vásártér színpada mellett az Erőss Zsolt Aréna emeletén kialakított Fodor Sándor-terem is fogadja a könyvek szerelmeseit. „A Csíkszeredában született író, műfordító immár tizenegy éve nincs köztünk bölcsességével, közvetlenségével, humorával. De velünk van a műveivel, a vele készült interjúkkal, és tovább él immár a szülővárosában létrejövő Fodor Sándor-emléksarok jóvoltából is” – írták a névválasztásról.

Megnyitó több részletben

A könyvvásár a kisebbek és a nagyobbak számára különböző időpontokban nyitja meg hivatalosan kapuit. A gyermekeket május 11-én 11 órától Zalán Tibor Babérkoszorú-díjas író, költő és Sógor Enikő alpolgármester köszönti. Közreműködik Huzella Péter zenész.

A megnyitóbeszédeket követően a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes Égen-földön, illetve az április végén debütált Mesél az erdő című műsorából csendülnek fel dalok. Az Égen-földön című lemez dalaiban az állatvilág kap főszerepet; az ősszel útra kelő vadmadarak mellett a gyerekek együtt táncolhatnak a medvével, közösen énekelhetik a libák dalát, találkozhatnak az éhes farkasokkal, a vízilóval és még sok kedves kis állattal. A Mesél az erdő című műsor során a kisegyüttes rajzfilm-slágereket szólaltat meg, mint a Vuk, a kis róka, a Nagy ho-ho-horgász és a Mézga család.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A felnőtt látogatóknak ajánlott megnyitón, május 11-én 19 órakor a csíkpálfalvi születésű Ferenczes István Kossuth-díjas költő, író mond köszöntőbeszédet. Ezt követően Mirk Szidónia Katával beszélget majd az író a Hargita Kiadóhivatalnál megjelent ArgheziErgézi című, harmadik kiadást megért kötetéről, illetve a kötet megszületése mögött húzódó fordulatos irodalomtörténeti nyomozásról. 

Külön helyszín a gyermekeknek

A csíkszeredai önkormányzat és a Gutenberg Kiadó idén is számos gyermekprogrammal tölti meg az elismerésre méltó gyermekirodalom népszerűsítése, az olvasóvá nevelés, az esztétikai érzék fejlesztése és az alkotás iránti érdeklődés felkeltése céljával létrejött Szöcskedombot. Könyvek köré épített foglalkozásokkal, illusztrációs és játékkiállítással, gondosan összeválogatott, irodalmi és esztétikai értéket képviselő könyvekkel várják az érdeklődőket.

Irodalom a Z-generáció nyelvén

Csütörtökön a fiatal költőgeneráció népszerű szerzői szólítják meg a középiskolás és fiatal olvasókat. 18 órától Mészáros Péter beszélget André Ferenc, Horváth Benji és Kemény Zsófi költőkkel, a Jelenkor Kiadónál megjelent versesköteteik kapcsán egy zenés könyvbemutatón. Este pedig ugyanez a négyes slam poetry-vel áll majd színpadra. Pénteken 10 és 12 óra között André Ferenc alternatív irodalomórára várja majd a középiskolásokat.

Fókuszban Petőfi

Juhász Anna neves szerzőkkel és programokkal érkezik Csíkszeredába a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében. Nívós szakemberek, írók, költők és előadóművészek részvételével készülnek olyan izgalmas tematikájú beszélgetésekre, mint a Szőcs Géza 70, a Bánffy Miklós 150, bemutatják Juhász Ferenc Más Petőfi az enyém című kötetét, illetve Visky András Kitelepítés című regényét. Az irodalom népszerűsítését célzó rendezvények sorából nem marad el a Promenádon elhelyezett tematikus kiállítás sem, amely idén a Petőfi200 címet viseli. Ugyanakkor koncertekkel, zenés irodalmi estekkel is készülünk a PKÜ jóvoltából.

Társművészetek együttes ereje

Az irodalom, a zene, az előadó- és képzőművészet együttes ereje, összjátéka egészen fantasztikus világokba, újfajta befogadói élmények felé kalauzolhatja a közönséget, ezért a Csíkszeredai Könyvásáron az irodalomhoz kapcsolódó társművészetek is teret kapnak – emelték ki a közleményben

Péntek este például Udvaros Dorottya, Hrutka Róbert és Juhász Anna közös zenés irodalmi estjével kedveskednek a kikapcsolódni vágyóknak, majd szombaton a Húrok és hangszálak című irodalmi koncerten találkozhatnak Lackfi Jánossal, Lackfi Dorottyával és Sinha Róberttel a csíkszeredaiak. Az elismert költő egy gyermekműsort visz színpadra Sinhával együtt vasárnap délelőtt, ahol saját verseinek válogatása kerül fókuszba zenei köntösben.

További részletekért és információk, valamint a program megtalálható a Csíkszeredai Könyvvásár Facebook-oldalán és honlapján: www.csikszeredaikonyvvasar.ro.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?