SepsiBook: több ezren vettek részt a sepsiszentgyörgyi írott kultúra és olvasás ünnepén

Sepsiszentgyörgyön 8500 látogatót regisztráltak a SepsiBook könyvvásáron és kortárs irodalmi fesztiválon, ami ötszázzal több mint az egy évvel ezelőtt szervezett első kiadás alkalmával volt, összegeztek a szervezők. A négynapos rendezvény több mint 90 eseményt kínált és a standokon 31 hazai és magyarországi kiadó kínálta a legfrissebb könyves megjelenéseket.

„Nincs más választás, ezt folytatni kell”, így méltatta Parti Nagy Lajos költő a SepsiBook-ot, számolt be Szonda Szabolcs a megyei könyvtár igazgatója, az esemény társszervezője, aki elégedetten állapította meg, hogy Háromszéken jelentős számú és egyre bővül a kultúrafogyasztó és -értő gyerek és felnőtt közösség.

A szerző felvétele

„Jól esik és büszkék vagyunk arra, hogy a Kárpát-medencei értelmiségiek értékelik a SepsiBook-ot”, fogalmazta meg a rendezvényt kiértékelő, keddi sajtótájékoztatón Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök egy másik költő, Kemény István nyitóbeszédéből idézett, miszerint „az évezred elején sok szó esett arról, hogy milyen lesz a 21. századi digitális világ. Az tűnt a leglogikusabbnak, hogy 2010 után már sehol nem fognak kiadni hagyományos könyveket. Mindeközben Háromszéken két önkormányzat és három intézmény úgy érezte, hogy a székelyföldi szellemi örökségnek megújult igényei vannak és szükséges, hogy legyen egy ünnepe az írott kultúrának, az olvasásnak.”

Tamás Sándor ugyanakkor megköszönte a pedagógusoknak, hogy az általános sztrájk és a felfokozott hangulat ellenére elvitték a gyerekeket a könyvvásárba. „Ez fontos visszajelzés, hiszen a SepsiBook egyik feladata az is, hogy a könyvek szeretetét továbbadja a jövő olvasóinak.

Fociszurkolók a könyvvásáron

Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester több következtetést is levont a második alkalommal szervezett SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál végén. „Teljesen mindegy hány helyszínen, hány fajta rendezvény zajlik a városban, mindegyiket meg tudjuk tölteni”, fogalmazta meg Vargha Fruzsina arra utalva, hogy az elmúlt napokban egyidőben zajlott a SepsiBook, illetve az aréna szomszédságában a Sepsi OSK kupagyőzelmét megünneplő esemény, illetve a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál is.

Fotó: Sepsi Book

Az alpolgármester külön kiemelte, hogy a Sepsi OSK stadionjánál szervezett fociünnep idején a szomszédos Sepsi Arénában is számos Sepsi OSK mezbe öltözött gyerek és szülő kereste fel a könyvvásárt. Ezt igazolják a SepsiBook szervezőinek adatai is, hiszen míg csütörtökön 1300 látogatót regisztráltak, egy napra rá – a fociünnep idején – már 2800 látogatója volt a könyvvásárnak, ami kilencszázzal több mint tavaly ilyenkor, mondta el Gombos Zoltán fesztiváligazgató.

Vargha Fruzsina alpolgármester hozzátette: a SepsiBook annak ellenére is összehozta az embereket, hogy nem a városban, hanem a városszéli Sepsi Arénában zajlott, amit az útfelújítások miatt nehezebb megközelíteni. Másrészt a könyvvásár és irodalmi fesztivál a családok találkozásának is ünnepe, hiszen alkalmat adott a szülőknek, hogy tartalmas időt töltsenek együtt gyermekeikkel.

Könyvkelengyét kaptak a sepsiszentgyörgyi I. osztályosok

Hollanda Andrea sepsiszentgyörgyi könyvtár olvasószolgálatának vezetője, a Sepsi Book gyerek- és ifjúsági programjainak felelőse felidézte, hogy az esemény előtt a könyvtárosok bevezető foglalkozásokat tartottak az iskolákban, illetve értékelte, hogy a sztrájk ellenére számos háromszéki pedagógus szolidáris volt a gyermekekkel és elvitte osztályát a SepsiBook-ra.   

Az eseményen jelen lévő magyarországi szerzők közül többen is kiemelték a szervezőknek, hogy tetszett nekik a háromszéki gyerekek kifejező készsége, a gazdag szókincsük és az, hogy olvasottak, ami a pedagógusok, szülők és könyvtárosok munkáját is dicséri, mondta Hollanda Andrea.

A SepsiBook keretében több mint 600 sepsiszentgyörgyi első osztályos tanuló részesült a Bod Péter megyei Könyvtár és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „könyvkelengye” programjában, tette hozzá Hollanda Andrea, aki szerint a magyar diákok ajándékként kapták Harcos Bálint Boszorkánycica című meseregényét, míg a román diákoknak Szabó Enikő és Karda Zenkő A legszerencsésebb óra című meséskönyvét adták át.

Könyvajánló a SepsiBook szervezőitől

A sepsiszentgyörgyi könyvvásár és irodalmi fesztivál kiértékelő sajtótájékoztatóján a Maszol azt kérdezte a szervezőktől, jelenleg milyen könyvet olvasnak és mit ajánlanak olvasásra.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kifejtette: jelenleg két könyvet olvas párhuzamosan, egyik Grecsó Krisztián Lányos apa című családi történeteket tartalmazó kötete, a másik pedig Botházi Mária Fűnyíró a tündérkertben című glosszákat, tárcákat tartalmazó kötete, amely tükröt tart az erdélyi magyar közösségnek.

Botházi Máriával Kovács Bíró Blanka beszélget

Vargha Fruzsina, sepsiszentgyörgyi alpolgármester szintén két könyvet ajánlott. Egyik Náray Tamás – Volt egyszer egy varrodám című karriertörténete, másik pedig Jókai Mór – A szerelem bolondjai című regénye.  

Hollanda Andrea, a sepsiszentgyörgyi könyvtár olvasószolgálatának vezetője szakmabeliként három könyvet ajánlott. Az Így él Petőfi! című kötet Petőfi Sándor válogatott verseit tartalmazza Lackfi János kommentjeivel, ami a költő iskolában nem tanított arcait is bemutatja. A másik kettő, Kiss Noémi – Balaton és a Karácsony a Dunán kötetei.

Szonda Szabolcs a sepsiszentgyörgyi Bod Péter megyei könyvtár igazgatója egyrészt a Háromszéki Költők Antológiáját ajánlotta az olvasók figyelmébe, amelyet Egyed Emese szerkesztett és a 17. századtól a kortárs szerzőkig mutatja be a háromszékieket. A könyvtárigazgató emellett Szabó Róbert Csaba – Újratöltés című regényét olvassa és ajánlja, amely a számítógépes játékok és a való világ közti párhuzamról szól.

Gombos Zoltán a Sepsi Book fesztiváligazgatója elmondása szerint „szezonális olvasó”, vagyis főként télen olvas, mert más évszakokban rendezvények szervezésével van elfoglalva. Olvassa és ajánlja Visky András – Kitelepítés című regényét, amelyből a könyvvásáron dedikált példányt is szerzett. Másik olvasási élménye Székely ​Éva – Sírni csak a győztesnek szabad című kötet, ami a magyar úszósport kiemelkedő alakjának emlékiratait tartalmazza. Emellett kiemelte Christopher McDougall – Futni születtünk című könyvét, amely az őskortól napjainkig levezeti a futás történetét és kiderül belőle, miért kell mezítláb szaladni, mondta Gombos Zoltán.

A SepsiBook szervezőinek válaszaiból az derül ki, hogy rendkívül változatos az érdeklődési körük, akárcsak a könyvvásár és irodalmi fesztivál résztvevőié, így van remény és ok az optimizmusra, hogy nem tűnnek el a hagyományos könyvek és továbbra is van igény ilyen eseményekre.    

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?