Visszatérne a kormányba az RMDSZ a jövő évi választások után

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra számít, hogy a jövő évi választások nyomán megtartja polgármestereinek és törvényhozóinak létszámát, és szeretne visszatérni a kormányba – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.

A szövetség elnök Aradon tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a jövő évnek óriási tétje van a romániai magyar közösség számára. „Az európai parlamenti választások nyomán két képviselői tisztségre számítunk, a helyhatósági választásokon pedig meglátásunkban tartani fogjuk a jelenlegi 200 önkormányzati tisztséget. Szeretnénk a parlamentben is ismét elérni az arányos képviseletet, és azt sem titkoljuk, hogy célkitűzéseink között szerepel a kormányra való visszatérés, amennyiben a jövő évi választásokon jó eredményt érünk el” – nyilatkozta Kelemen.

Kelemen Hunor (balra) Aradon tartott sajtótájékoztatót | Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Hozzátette: ellentétben a román politikai pártokkal, az RMDSZ, bármit is tesz ellenzékben, bármennyire is kritikus a kormánnyal szemben, nem tud többet elérni a választásokon 6,5-7 százaléknál.

A román ellenzéki pártoknak van esélyük 10 százalékról 20 százalékra ugrani, és erre a legjobb példa a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Akár a 30 százalékot is elérhetik, megnyerhetik a választásokat is, mert van lehetőségük plusz szavazatokat gyűjteni – magyarázta az RMDSZ elnöke.

„Ameddig azonban működik Romániában az etnikai szavazás, az RMDSZ, bárhogyan is viselkedik ellenzékben, nem fogja meghaladni a 6,5-7 százalékot” – mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy olyan sürgősségi rendeletet készül kiadni, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügyminisztérium közvetlenül kontrollálja a helyi költségvetéseket. „Azt látom, hogy ott keresik a megoldásokat a deficit kiegyenlítésére, ahol nem fognak találni, és ahol kellene keresni, ott nincs meg az ehhez szükséges bátorság vagy elképzelés” – mondta. Románia legnagyobb problémájának most az államadósságot tartja, amely 54-55 százalékos, és „közeledik a 60 százalékhoz”. 

Kifejtette, a deficitcsökkentő törvénytervezet, amelyért felelősséget vállalt a parlament előtt a kormány, „csak részben oldja meg a problémákat”, és nem fogja ebben az évben megoldani, mert az intézkedések zöme csak jövő évtől lép hatályba.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, a szolidaritási adót már tavaly be kellett volna vezetni, amikor azt az RMDSZ javasolta. Hozzátette, érthetetlen számára, miért hagyták ki a szolidaritási adó fizetésére kötelezett intézmények közül a nem bankjellegű pénzintézeteket. „A nem bankjellegű pénzintézetek, amelyek hatalmas kamatra adnak kölcsönt úgy, hogy hetente kell fizetned a kamatot, megúszták. Ez legalizált uzsoráskodás hatalmas kamatokkal” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ elnökét Klaus Iohannis államfő első, hivatalos magyarországi látogatása kapcsán is kérdezték. Ezzel kapcsolatban Kelemen azt mondta: örül, hogy „legalább most” megteszi hivatalos budapesti látogatását az államelnök. „Minden ilyen találkozásnak örülök, hiszen jó viszonyt kell ápolni ezen a szinten, az államelnöki szinten is. Szükség van ilyen találkozókra a két ország között, én azt hiszem, hogy évente kellene ilyen találkozókat tartani” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?