Kelemen Hunor Székelyudvarhelyről: „Közösen rontottuk el, minket már meg is büntettek”

Közös kudarc a jelenlegi székelyudvarhelyi áldatlan helyzet, mindenkinek benne van a keze. A választók négy évvel ezelőtt szankcionálták is az RMDSZ-t emiatt, és jogosan tették. Ami pedig az udvarhelyi civil kezdeményezést illeti, a válasz egyszerű: nem lehetséges. Mindez Derzsi László, az RMDSZ udvarhelyi polgármesterjelöltje és Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfői sajtótájékoztatóján hangzott el.

Vissza lehet adni a városnak azt a fényét, azt a pezsgését és azt a dinamizmusát, ami korábban jellemezte – jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón Derzsi László polgármesterjelölt. „Legyen szó a közlekedési gondokról, az infrastrukturális problémákról, a beígért fejlesztések stagnálásáról, ez a város nem tud egyről a kettőre jutni” – fogalmazott Derzsi, reményének adva hangot, hogy sikerül a polgárokat meggyőzni arról, hogy a két évvel ezelőtt felállt csapatukkal a választások után képesek megvalósítani azt a koncepciót, a jövőképet, amelyet a jövőben fognak mutatni.

Kelemen Hunor szövetségi elnök támogatásáról biztosította Derzsi Lászlót, a szövetség önkormányzati listáján szereplő jelölteket és az udvarhelyieket is.

„Csak azért jöttem, hogy a szövetség erejét és tudását felajánlva lehetővé tegyük azt, hogy amennyiben az udvarhelyiek megbíznak bennünk, Udvarhely is elinduljon azon az úton, amelyen évek óta halad Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kézdivásárhely, de akár Gyergyószentmiklós is, ahol nem mi adjuk a polgármestert, de kiváló az együttműködés, és ott is látszanak az eredmények” - mondta a szövetségi elnök.

Kelemen úgy vélte, hogy el lehet, sőt el kell érni egy jó eredményt Udvarhelyen, meg lehet nyerni a választásokat. Megjegyezte, hogy bár az időpont még nincs eldöntve, ők úgy készülnek, hogy szeptember 27-én tartják meg a helyhatósági és december 6-án a parlamenti választásokat.

Közös kudarc

A Maszol kérdésére, miszerint a mostani áldatlan helyzet mennyire varrható csak a jelenlegi városvezetés nyakába, Kelemen Hunor azt válaszolta, hogy bár az Udvarhelynek a többi székelyföldi városhoz viszonyított helyzetét bemutató, sajtóban megjelent számok az elmúlt négy évről szólnak, mindaz, ami Udvarhelyen van, „közösen volt elrontva”, és „mindenkinek benne van a keze”, mert mindig egymásban látták az ellenfelet, azt hitték, hogy egymást kell legyőzni.

„Ez közös kudarca az Udvarhelyen élő embereknek, RMDSZ-estől, MPP-stől, MPSZ-estől, Buntástól, Szász Jenőstől, lehet innen is, lehet onnan is kezdeni, mert hosszú a sor” – mondta Kelemen, de megjegyezte, hogy az udvarhelyi RMDSZ meg is fizette ennek az árát. „Minket négy éve szankcionáltak az emberek. Meghúzták a vonalat és úgy döntöttek, hogy hazaküldenek. Jogosan tették” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Kelemen: a civilek elkéstek

Újságírói kérdésre válaszolva, Kelemen Hunor elmondta, hogy hallott a „közéleti újrakezdést” szorgalmazó udvarhelyi civil kezdeményezésről, de nem tartja kivitelezhetőnek.

„Ha jól értettem, az a lényege, hogy úgy politizáljunk, hogy közben ne politizáljunk. Ez nem lehetséges. A politikát a politikusokra kellene bízni. Politizálni lehet jól és rosszul is. Udvarhelyen is lehet jól csinálni, máshol is el lehet rontani” – vélte.

Elmondta, hogy 90 nappal a választások előtt, azt követően, hogy évtizedeken keresztül egymásnak feszültek a pártok, nem lehet olyat kérni, hogy mindenki tegye félre a múltat, és egy követ fújjon. „Elkéstek vele. Két évvel ezelőtt több eséllyel lehetett volna kezdeményezni” – vélekedett a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?