Elegük van a belharcokból: nagykoalíciót javasolnak a pártoknak az udvarhelyi civilek

A politikai pártok és a többi politikai szereplő a város érdekében alkossanak nagykoalíciót, a következő helyhatósági választásokon közös polgármesterjelölttel és képviselőjelölt-listával induljanak – többek között ezt javasolja közös felhívásában mintegy száz székelyudvarhelyi személyiség. A pártok visszafogottan reagáltak a kezdeményezésre.

Újrakezdést, a székelyudvarhelyi közélet megtisztulását szorgalmazza egy felhívás, amely mintegy száz jól ismert székelyudvarhelyi személyiség aláírásával jelent meg a napokban a Facebookon. A kezdeményezők, Komoróczy Zsolt és Geréb László úgy vélik, az elmúlt két évtized folyamatos belharcai tönkretették a várost, mára éles határvonal került a városlakók és a közélet főszereplői közé.

„A közéleti újrakezdés számunkra azt jelenti, hogy közös akarattal lezárjuk az elmúlt 20 esztendőt, félretesszük vélt, vagy valós sérelmeinket, és új társadalmi egyezséget kötünk, amelyben a város ügyének rendelünk alá mindent” – olvasható a felhívásban.

Még nem tudni, hogyan

A kezdeményezők jövőképe szerint a város akkor tud talpra állni, ha egyre több értelmes ember lép a közélet színpadára, ennek azonban feltételei vannak. Egyik, hogy a politikai pártok és a többi politikai szereplő a város érdekében alkossanak nagykoalíciót, vagyis a következő helyhatósági választásokon a pártok egy közös polgármesterjelölttel és képviselőjelölt-listával induljanak. Hogy ez miként valósulhatna meg, milyen prioritások alapján, az egyelőre nem világos.

„Rövidesen meghívjuk a pártokat és a polgármestert egy egyeztetésre. Ott határozhatjuk meg közösen az együttműködés alapjait. Az üzenet világos, elege van a városnak a veszekedésből s az ebből eredő eredménytelen időszakból” – válaszolta kérdésünkre Komoróczy Zsolt.

Kik azok az „erodáltak”?

A kezdeményezés sikerességének másik feltétele a felhívás aláírói szerint, hogy a politikai pártok és szereplők engedjenek teret a megújulásnak, az erodálódott személyek visszahívásával is. Az elképzelt jövőképnek gyaníthatóan ez az Achilles-sarka, hiszen egyelőre még csak sejteni sem lehet, hogy ki és mi alapján dönti el minden kétséget kizáróan, hogy kik az „erodálódott személyek”.

„Éreznie kellene minden érintettnek, ha eljárt az idő felette.  Az egyeztetésen derül majd ki, hogyan látják a kérdés megvalósítását a pártok. Bízom benne, hogy kellő bölcsesség van bennük. Ha szükséges meg lehet ehhez fogalmazni kritérium rendszert is, ami méltányos és elfogadható mindenki számára” - mondta erről Komoróczy.

Az elmélet gyakorlatba ültetésének sikeressége még kérdéses, pozitívum viszont, hogy – eredménytől függetlenül – ez egy jó vizsga lesz az udvarhelyi politikum számára: ezáltal kiderülhet, hogy a közjó érdekében mennyire készek felhagyni a pártelvű és öncélú politizálással, illetve az érintett, „erodáltnak” címkézett személyek mennyire mutatnak majd hajlandóságot a visszavonulásra, legyen szó a városvezetés döntéshozó vagy végrehajtó testületének bármelyik tagjáról.

Tiszta lap vagy mégsem?

Rákérdeztünk, hogy a közleményben szereplő „a múlt lezárása”, „újrakezdés”, „megtisztulás”, „paradigmaváltás” és „tiszta lap” megfogalmazások jegyében nem az lenne a leghelyesebb, legegyszerűbb és egyben a legkevésbé vitatható megoldás, ha lecserélnénk az udvarhelyi közélet minden főszereplőjét, azonban a kezdeményezők nem támogatják ez az ötletet.

„A teljes garnitúra cseréje nem rossz gondolat, de mi elsősorban abban vagyunk érdekeltek, hogy a  városnak legyen egy fejlődési programja és annak pontjai álljanak vitán felül, akörül alakuljon nagykoalíció. A kialakult patthelyzetben egy ciklus erejéig jónak tartanánk akár a közös egyetlen lista létrejöttét is, bár nyilván előbb utóbb vissza kell térni a természetes versengéshez, a pluralista berendezkedés demokratikus alapérték – fogalmazott Komoróczy Zsolt.

MPP: nem alaptalanul aggódnak a civilek

A Magyar Polgár Párt közleményben reagált a civilek felhívására. „Egyetértünk azzal a megállapítással, melyet jó ideje mi is hangoztatunk és képviselünk: ideje eltűnnie a középszerűségnek Székelyudvarhely városvezetéséből, melyet az őszi helyhatósági választásokat követően, az erőszakos és ellentmondást nem tűrő, az ötlet és megvalósítások hiányát a folyamatos ellenségkép-gyártással kiváltani igyekvő, méltatlan megnyilvánulások helyett a józan és értelmes párbeszéd, az alkalmasság és rátermettség, a vélemények és elképzelések befogadása, a közös jövő szolgálatába állított, a város múltja és betölteni hivatott szerepéhez méltó viszonyulás és cselekvési irányvonal kell jellemezzen” – olvasható a közleményükben.

Mint írják, az Erdélyi Magyar Szövetség életre hívásával a közéleti cselekvés, a közügyek szolgálata olyan új megnyilvánulási formát nyer, mely keretei között minden jó szándékú, rátermett székelyudvarhelyi, így a város jövőjéért nem alaptalanul aggódó civil kezdeményezés résztvevői is lehetőséghez juthatnak.

RMDSZ: magunkénak érezzük a gondolatot

Az RMDSZ-es udvarhelyi szervezetének elnöke, Derzsi László a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben reagált a kezdeményezésre. Mint írta, a székelyudvarhelyi RMDSZ elkötelezett híve a párbeszédnek és a nyitottságnak a civil szféra irányába. Emlékeztetett, hogy ezen gondolatok nyomán szervezte meg 2019 őszétől a helyi RMDSZ a Városi Konzultációt, amelynek lényege az volt, hogy a lehető legtöbb társadalmi réteg és csoportosulás véleményét meghallgassa közéleti kérdésekben.

„Az udvarhelyi civilek egy csoportja által jegyzett szöveget üdvözöljük, hiszen senkinek sem érdeke a sárdobálás, az áskálódás és az állandó harc. Ebből éppen eleget láttunk Székelyudvarhelyen, és úgy érezzük, az utóbbi négy évben az ellenségkeresés és folyamatos konfliktusok csak felerősödtek, az eredmények pedig elmaradtak. Éppen azért a székelyudvarhelyi RMDSZ is magáénak érzi azt a gondolatot, hogy békére, összefogásra, közös munkára, eredményekre és éppen ezért ebbe az irányba történő változásra van szüksége Székelyudvarhelynek és várják a kezdeményezés további részleteit” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?