Újra kiírják a versenyvizsgát a székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatói tisztségére

Újra kiírják a Művelődési Ház vezetői pozíciójára vonatkozó versenyvizsgát – közölte kedden a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. A döntésre azt követően kerül sor, hogy a napokban viszály alakult ki az intézmény vezetői tisztségének betöltésére, vitatható körülmények között kiírt pályázat meghirdetése és lebonyolítása körül.

A múlt héten került nyilvánosságra nem hivatalos forrásokból, hogy Vass Orsolya személyében új vezetője lesz a székelyudvarhelyi művelődési háznak. Az uh.ro derítette ki, hogy valóban az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke nyerte el a tisztséget, bár az április 15-én megszületett (de nyilvánosságra nem hozott) eredmény még nem volt végleges, mert a fellebbezési időszak csak április 20-án, hétfőn járt le. A tisztségre egyébként ketten jelentkeztek, Vass Orsolya és az intézményt 20 éve vezető Elekes Gyula zománcművész. Utóbbi egy nappal az eredményhirdetést követően, április 16-án nyújtotta be óvását.

Derzsi László: személyre szabták a kiírást

„Káros az a gyakorlat, hogy széleskörű meghirdetés nélkül, titkolózva, személyre szabott kritériumokkal nevezik ki a Művelődési Ház új vezetőjét” – adott hangot tiltakozásának hétfőn, április 20-án a városi önkormányzat RMDSZ-es frakciójának vezetője, Derzsi László, felháborítónak tartva, hogy az udvarhelyi városvezetés „egy személyre szabott versenykiírással akarja leváltani tisztségéből Elekes Gyulát.”

Tény, hogy a pályázat kritériumainak megfogalmazásakor valóban szűkítettek a törvényes kereteken, mert bár a 2009/188-as számú sürgősségi kormányrendelet szerint a jelentkezéshez elegendő az alapfokú végzettség, az udvarhelyi városháza mesteri fokozatot várt el. Elekes Gyulának nem volt ilyen, Vass Orsolyának igen.

A városháza ezt úgy magyarázza, hogy a kritériumrendszert a törvénynek megfelelően készítette elő és terjesztette az önkormányzati testület elé határozattervezetként. „Sem a tanácsosok, sem az érdekeltek/pályázók részéről nem érkezett kifogás az állás betöltéséhez szükséges feltételeket illetően a versenyvizsga időpontjáig” – áll a polgármesteri hivatal keddi közleményében. Egy nappal korábban viszont Derzsi László frakcióvezető már jelezte, hogy az RMDSZ-es önkormányzati képviselők éppen emiatt tartózkodtak a versenykiírás elfogadásakor a februári tanácsülésen.

Lehet mesteri nélkül is

Az udvarhelyi városvezetés végül kedden közölte honlapján, hogy „az utólagos jogi viták és értelmezések elkerülése érdekében” újra kiírják a Művelődési Ház vezetői pozíciójára vonatkozó versenyvizsgát. Arra hivatkoznak, hogy miután megvizsgálták Elekes Gyula óvásának megalapozottságát, megállapították, hogy a tisztségre pályázókra a törvény engedményt tartalmaz a pályázó végzettségét illetően. 

Valójában itt nem engedményről van szó, hiszen a törvény szerint csak a mesteri végzettség hiánya nem lehet kizáró ok. „A kiírásnak ebben a formában meg sem szabadott volna születnie!” – közölte a városháza közleményének megjelenését követően Derzsi László frakcióvezető, kiemelve, hogy a törvényes előírások nem engedmények, ahogy a városháza fogalmaz, hanem szabályok, amelyeket be kell tartani. „Az, hogy a törvénytől eltérő, szigorúbb feltételeket állapítottak meg, nem jelenti azt, hogy a jogszabály engedmény lenne – egyszerűen ezt a kiírást szigorították a törvényhez képest, hogy ez egy pályázónak pont megfelelő legyen” – hangsúlyozta Derzsi.

A versenyvizsga ismételt kihirdetését követően más is jelentkezhet a Művelődési Ház vezetői tisztségére, amennyiben rendelkezik a megfelelő végzettséggel és tapasztalattal. Ha van mesterije, ha nincs.

(Címlapfotó forrása: wikimapia.org)

Kapcsolódók

Kimaradt?