Díjazták Ványolós András madéfalvi karnagy munkásságát

A Madéfalvi Schola Gregoriana gyermekkórus 2013-ban alakult, tagjai vasárnap adtak jubileumi koncertet. Ez alkalomból Hargita Megye Tanácsa legmagasabb kulturális kitüntetésével ismerték el az alapító karnagy munkásságát, átadva a Kájoni János-díjat. A jelenleg 23 tagú kórus már megfordult Gyulafehérváron, Déván, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Budapesten is.

Ványolós András Gyergyószentmiklóson született, ahol a Salamon Ernő Elméleti Líceumban kezdte tanulmányait, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta zenepedagógia szakon. Érdeklődése az egyházzene felé irányult.

Ványolós András köszönetét fejezte ki mindenekelőtt feleségének, majd támogatóinak, mondván: „kapálózhat”, ha nincs, aki énekeljen és aki oda terelje a gyerekeket, akik énekelni szeretnének.

Fotó: Szigeti Vajk István

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője három szó mentén fogalmazta meg gondolatait: szolgálat, örökség, lámpás. Mint mondta, gyönyörű megélni azt, amikor a szentmisén latinul énekelnek és a gyerekek éneke kíséri a liturgiát. Az ő jelenlétüket pedig a szolgálat, az alázat és a tisztesség jellemzi. A szellemi örökség ugyanakkor csak akkor él, ha azt valaki megszólaltatja, képet ad neki. Az ilyen lámpás emberek pedig értéket képviselnek egy közösségben.

Györfi Erzsébet népdalénekes szerint szerencséje a közösségnek, hogy Madéfalvára került a Ványolós házaspár. A kórus az éneklés egy olyan skáláját szólaltatja meg a gregorián énekek révén, amit nem sokan, és amely örökségünk értékes része, ami nagy kincse a községnek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a díj odaítélése az egyik legjobb döntés volt ebben az évben. Értékes és szerteágazó az a munka, amelyet a Ványolós házaspár kifejt az értékteremtésben, megőrzésében és tovább örökítésében a gyerekeink által.

A Kájoni János-díjról
Hargita Megye Tanácsának a kiemelkedő művészeti tevékenységért kiosztandó díja, a Kájoni János-díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a kulturális élet, az irodalom, a művészetek (zene, tánc, színház, képző- és iparművészet, építőművészet, népművészet, film- és fotóművészet) terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet, valamint a közművelődésben hosszú időn keresztül maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végeztek.
A Kájoni János-díj kör alakú, 42,5 mm átmérőjű, 4 mm vastagságú, egyoldalas vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoz a megyei önkormányzat vezetője egy erre az alkalomra szervezett ünnepségen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?