A 80 éves Király Lászlót köszöntötték Kolozsváron

80 éves lett Király László, a József Attila-díjjal, Magyarország Babérkoszorúja díjjal és Kossuth-díjjal elismert, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével kitüntetett költő, író és műfordító. Születésnapja alkalmából ünnepi irodalmi rendezvényt szerveztek a kolozsvári Bulgakov kávéházban, ahol Király László legújabb A legkönnyebb igazat mondani című kötetének és a Helikon legújabb lapszámának bemutatójára is sor került.

Király Lászlónak, a Helikon főmunkatársának 80 éves születésnapja alkalmából irodalmi rendezvényt szerveztek Kolozsváron. Az eseményt Szántai János, az Erdélyi Magyar írók Ligájának elnöke nyitotta meg, majd Grezsa Csaba főkonzul felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök erre az alkalomra írt üzenetét. A miniszterelnök köszöntője szerint Király László azon kevesek egyike, aki a kommunista diktatúra alatt is felemelte szavát a magyarokat ért igazságtalanságok miatt, mindig bátran kiállt a közösség érdekeiért, és meghatározó szerepet töltött és tölt be mai napig a magyar kulturális életben.

Fotó: Blága Eszter

Ezek után után Szánai János felolvasta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárának üdvözletét, aki úgy fogalmazott, hogy ennek a munkának, ennek az életútnak „volt értelme”, hiszen Király László halhatatlanná vált.

Az ünnepi köszöntők után Fekete Vince költő, szerkesztő és műfordító vezette fel az est következő pontját, mely során bemutatták A legkönnyebb igazat mondani (Sóváradi beszélgetés Király Lászlóval) című interjúkötetet, mely Lövétei Lázár László beszélgetését tartalmazza az ünnepelttel. Mint mondták, a kötet elkészülésének első lépésekor bizonytalan volt, hogy mégis mennyi fér bele egy napba, egy napot felölelő beszélgetésbe, de Lövétei Lázár László úgy fogalmazott, hogy el kell hinni: egy nap alatt egy egész életet el lehet mesélni, hiszen az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékezik és ahogy visszaemlékezik, amikor el akarja mesélni. A kötetbemutató során Király László is felolvasott saját műveiből.

Fotó: Blága Eszter

Az ünnepi rendezvény utolsó programpontja a Helikon erre az alkalomra készült, ünnepi lapszámának bemutatója volt, melyről Karácsonyi Zsolt, a folyóirat főszerkesztője mesélt. Szóba kerültek Király László legemlékezetesebb pillanatai a szerkesztőségben töltött évekről, ahogy arról is, hogy kollégái hogyan emlékeznek vissza a vele való találkozásra, megismerkedésükre. Az ünnepelt mesélt a Helikonnál töltött éveiről, a szerzőként folytatott munkájáról, a nem mindig betartott határidőkről és arról, hogy miként alkotta meg mára már közismert verseit. Az esemény zárásaként az ünnepi lapszám szerzői olvastak fel írásaikból, melynek mindegyike valamilyen formában Király Lászlóhoz és az ő műveihez kapcsolódik.

(Nyitókép: Blága Eszter)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?