A Helikon alapító főszerkesztőjét, Szilágyi Istvánt köszöntik az októberi lapszámban

A 85 éves Szilágyi Istvánt, a Helikon alapító főszerkesztőjét köszöntik a Helikon októberi első lapszámában – tette közzé kedden a szerkesztőség.

Fotó: Helikon Facebook-oldal

Az októberi első lapszám tematikus összeállításában egy 2016 júniusában Szilágyi Istvánnal készült beszélgetés rövidített változata olvasható, valamint Karácsonyi Zsolt, Antal Balázs, Egyed Emese és Márkus Béla esszéi, tanulmányai az ünnepeltről. Kirándulás a szakadékhoz címmel egy mindmáig nem közölt Szilágyi-elbeszélés is olvasható lesz, amely az MMA Kiadónál 2021-ben A hóhér könnyei című kötetben megjelent Az emlékezés göröngyein folytatása. Jégtáblák, kontinensek címmel Balázs Imre József közöl kritikát Szilágyi István Távolodó jégtáblákon című, 2023-ban az MMA Kiadónál megjelent könyvéről.

Szilágyi István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar író. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja Novellákat, elbeszéléseket és regényeket ír. Első nagy sikerű könyve 1975-ben jelent meg, Kő hull apadó kútba című regénye a legkülönbözőbb iskolákhoz tartozó irodalmárok egyöntetű elismerését vívta ki. Több nyelvre lefordították: megjelent románul, németül és lengyelül is. 1990-ben Agancsbozót címmel megjelent egy közel 700 oldalas regénye, és ugyanebben az évben alapító-főszerkesztője lett az Utunk romániai magyarság irodalmi, művészeti és kritikai hetilap „leszármazottjának”, a Helikonnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?