Virtuálisan is bejárható lesz a Házsongárdi temető

Hamarosan virtuálisan is bejárható lesz a kolozsvári Házsongárdi temető. Az Atlas Házsongárd címet viselő projekt keretében egy széleskörű digitális felmérést és dokumentálást végeztek, amelynek egy részét pénteken mutatták be a Szabók bástyájának kiállítóterében.

2022-ben egy igencsak különleges projektbe kezdett a Házsongárd Alapítvány és a Mossfern építésziroda: széleskörű digitális felmérést és dokumentálást végeztek a Házsongárdi temető történelmi részében. Ennek a munkának eredményeként hamarosan mindenki számára elérhetővé válik a térkép, amelyen minden fa, bokor és persze sír szerepel olyan milliméternyi pontossággal, hogy lehetővé válik a feliratok, művészi faragások, de akár a növények azonosítása is.

A szerző felvétele

Az Atlas Házsongárd című kiállítás megnyitóján elsőként Sipos Gábor, a Házsongárd Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint fogalmazott, egy két éve tartó projekt eredményének részleteit láthatják azok, akik ellátogatnak a Szabók bástyájának kiállítóterébe. Az Alapítvány évtizedek óta eredményesen gondozza a számos műemléknek is helyet adó temetőt, így 2022-ben úgy döntöttek, hogy azok számára is elérhetővé teszik mindezt, akiknek nincs lehetőségük ténylegesen végigsétálni rajta. Az évek során kialakult együttműködési hálózatnak, Macalik Arnold építésznek és csapatának köszönhetően ez a terv most megvalósult.

Macalik Arnold építész, műemlékszakértő, a Mossfern építészeti iroda vezető építésze elmondta, hogy a Házsongárd-hegy már a 16. században is fontos helyszíne volt Kolozsvárnak. Legfőképp gyümölcsösöknek adott helyet, a temető létrehozásával pedig újfent méltó funkciót tölt be. A város legnagyobb kertjeként hivatkozott rá, a Google Maps megszületésével létrejövő új diszciplínának köszönhetően pedig úgy érezték, ezt a „rejtett” közteret is láthatóvá tudják tenni az emberek számára.

A szerző felvétele

Sírról-sírra, fáról-fára térképezték fel a temető legeldugottabb szegleteit is: a térszkennelés módszerének köszönhetően létrejött egy digitálisan kezelhető állomány a teljes környezetről. Fontos kiemelni, hogy a hamarosan elérhető képek a 2023-2024-es formájában mutatják a temetőt, ezáltal jó pár év múlva is visszanézhető lesz, hogy milyen is volt. Ez a későbbiekben nagy segítség lesz a felújítási munkálatok során is, hiszen bizonyos mérésekért nem kell majd a helyszínre menni, a digitális térképen minden milliméter pontosan követhető lesz.

Mind Sipos Gábor, mind Macalik Arnold kiemelték, hogy a projekt indulásakor nem gondolták, hogy ennyi energiára és anyagi fedezetre less szükség, ám minden nehézség ellenére hamarosan megtehetjük az első virtuális lépéseket a kincses város egyik legépszerűbb helyszínén, a Házsongárdi temetőben.

(Nyitókép: Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?