Gergely Erzsébetet, a Házsongárd őrét a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki

Idén ünnepli 80. születésnapját Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetője, ennek apropóján nem csak a Beszél a kő című emlékalbumot mutatták be csütörtök délután Kolozsváron, hanem a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntették a műemlékvédőt, számára meglepetésként.

A rendezvényt dr. Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke nyitotta meg, majd Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsi kancellárja mondott áhítatot. Gergely Erzsébet laudációjára Lévai Anikót, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetét, a Karola Egyesület alapító tagját kérték fel, szavait Szebeni Zsuzsa, a Karola Egyesület elnöke olvasta fel. „Kolozsvár történelmi temetőjének fenntartását, emlékezetének, méltóságának őrzését Gergely Erzsébet sokszor egy szál maga végezte. Mi lesz a Házsongárddal, ha egyszer Gergely Erzsébet nem győzi többé? És mi lesz velünk, ha a Házsongárd nem lesz többé? A nyolcvanadik születésnap egyúttal figyelmeztessen bennünket arra, hogy nekünk is olyan őröknek kell lennünk, mint Erzsébet, mert előbb-utóbb át kell vennünk a stafétát” – hangzott el a laudációban.Gergely Erzsébet | archív felvétel: Horváth László

Gergely Erzsébetet méltatta Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is, mint mondta, ha valaki ismeretlenül keres róla valamit az interneten, alig talál egy-egy cikket, hiszen Gergely Erzsébet nem a hangos szereplők közé tartozik, hanem feltűnően halkan, a háttérben dolgozik, hivatásának él. „Az emlékezet láthatatlan, de annál konokabb őrzője, ő az eredményért harcol, és nem a sikerért” – mondta.

Az üdvözlő szavak után Grezsa Csaba, első beosztott konzul adta át Gergely Erzsébetnek az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend Tisztikeresztje állami kitüntetést, Erdély szellemi és kulturális örökségének védelme, különösen a Házsongárd temető megőrzése kapcsán kifejtett munkájáért.  

Gergely Erzsébetet dr. Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (balra) és Gaal György, a Házsongárd Alapítvány ügyvezető elnöke is köszöntötte | A szerző felvételeA továbbiakban Gaal György, a Házsongárd Alapítvány ügyvezető elnöke méltatta az ünnepeltet. A helytörténész kiemelte, Gergely Erzsébet a leghíresebb erdélyi temetőt menti meg, és több mint egy évtizede nem csak Erdélyben, hanem Magyarországon és Ausztriában is fényképes bemutatókat rendez a Házsongárdról és a nevét viselő alapítványról, „ezzel visszahozva az összmagyar kultúrföldre Kolozsvár féltett kincsét”. „Tud érte harcolni, kapcsolatokat kiépíteni, pályázni, támogatásokat szerezni és végül munkacsapatot szervezni a kivitelezéshez. Hitelességének köszönheti, hogy a nagy összegű támogatások odaítélése mellett a kisemberek is nyílt szívvel adakoztak a temető helyreállítása és karbantartása céljára, mert tudják, hogy Erzsébet az adományt csakis a legcélszerűbben fogja felhasználni” – tette hozzá.

Gergely Erzsébet beszédében így fogalmazott: nagyon köszöni azoknak a segítséget, akik a 22 év alatt a temető helyreállításán munkálkodtak, hiszen a Házsongárd széppé tétele „egy óriási csapatmunkának az eredménye”. Mint fogalmazott, sok ember együttes munkája az, ami általa, rajta keresztül valósult meg.

A 22 év alatt 163 sírhely és 11 kripta újult meg

Végül Sipos Dávid, a Házsongárd Alapítvány titkára mutatta be a Beszél a kő című emlékalbumot. Mint mondta, több hetes munka és álmatlan éjszaka eredménye a kötet, amely éppen a rendezvény napjára, „déli harangszóra” született meg.

Mint fogalmazott, az alapítvány működése több pilléren áll: elsősorban az erdélyi történelmi egyházak adják a keretet, másodsorban az alapítványnak önzetlenül és kitartóan dolgozó munkatársak, restaurátorok, a több mint 600 sír karbantartói, szépítői, akik nélkül nem tudnának előrelépni, harmadsorban pedig a diákmunka.

„Gimnazista és egyetemista diákok több generációja fordult meg itt, akik a temetői munka, nyári gyakorlat során szerették meg ezt a műfajt, és lett némelyikükből régész, történész, vagy csak lelkes támogató, akik a baráti beszélgetésre is a temető fái alá járnak. És a negyedik pillér, mely nélkül az előző három sem létezhetne: a jókedvű adakozók, akik hatalmas összegekkel vagy két fillérjükkel járultak hozzá az alapítványi munkához. E négy pillér képviselőinek írásait olvashatjuk az emlékalbum elején, a sorok között egy-egy fényképpel” – hangzott el.

A 22 év alatt 163 sírhely és 11 kripta újult meg, ezek mindegyikéről alapos fotódokumentáció készült, ám helyszűke miatt csak egy részük kerülhetett be az emlékalbumba. A több száz fotó készítői pedig a restaurátorok, a munkások, maga az ünnepelt, és László Miklós, aki két évtizede fényképezi a Házsongárdot Gergely Erzsébettel.

„Az alapítvány legnagyobb volumenű munkája ez, amely még folytatásra vár. Reméljük, kívánjuk, kérjük: legyen folytatás, és ehhez kívánunk még sok évet! Ad multos annos!” – fejezte be laudációját Sipos Dávid.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?