Válás miatt kerül piacra egy Rubens kép

Rekordárat, 35 millió dollárt várnak a festményért, mely 2023 januárjában kerül kalapács alá a Sotheby’s aukciósháznál.

Tíz kivételes kvalitású antik festmény kerül ki a piacra, egy amerikai ingatlanfejlesztő, Fisch Davidson, és felesége, az egykori bírónő, Rachel Davidson kollekciójából, írja a vg.hu. A teljes, főként barokk művekből álló kollekció értékét 177 millió dollárra becsülik, az eladások hátterében pedig a gyűjtő házaspár válása áll. Több mint harminc év házasság után döntöttek úgy, hogy külön folytatják, és egy keserű, elhúzódó, bontóper vagyonmegosztási részében kötelezték őket arra, hogy kollekciójukból el kell árverezzenek néhány darabot.Aukció a Sotheby’s-nél | Fotó: Facebook/Sotheby’s

Nem az első eset, hogy egy házassági vagyonmegosztás miatt a bíróság kötelezi a feleket az aukcióra és ez pezsgést okoz az aukciós piacon. Minden idők legnagyobb bevételét eredményezte, amikor két részletben, 2021 novemberében és 2022 nyarán elárverezték a Macklowe házaspár gyűjteményének 65 művét. Ez a két aukció elképesztő, 922,2 millió dolláros bevételt hozott a Sotheby’s-nak.

Mark Fisch 2008-tól kezdődően a New York-i Metropolitan Museum of Art igazgatótanácsában is szerepet vállalt, nevéhez fűződik a múzeum legnagyobb értékű beszerzéseinek levezénylése. Maga is bőkezűen támogatta ezeket a vásárlásokat,  közben feleségével közös gyűjteményüket is építették. Érdeklődésük a Régi Mesterekre, antik képekre és főként a barokk korszakra irányult. A Sotheby’s januári árverésének vezető tétele egy 1609-ben készült Rubens-kép lesz. Peter Paul Rubens, Salome Keresztelő Szent János levágott fejével című festményéért 25–35 millió dollárt várnak, de alighanem a többi alkotás is élénk gyűjtői érdeklődést fog kiváltani. Az Orazio Gentileschi, Valentin de Boulogne és Bernardo Cavallino 17. és 18. századi remekműveit felvonultató aukciósház a gyűjteményt „az egyik legfontosabb barokk művészeti gyűjteménynek nevezte, amely valaha megjelent a piacon”.

Ha a kép leütési ára eléri a becsérték felső értékét, azaz 35 millió dollárért viszik el, akkor ez több mint ötszöröse lesz annak a vételárnak, amit 1998-ban, szintén New York-i Sotheby's aukción fizetett érte a Fisch házaspár.

A festményt korábban csaknem kétszáz évig elveszettnek hitték, majd  1987-ben előkerült egy francia magángyűjteményből. 1998-ban árverésre bocsájtották és az akkor érte adott 5,5 millió dolláros ára rekordár lett, a legmagasabb összeg amit valaha egy Rubens-festményért kifizettek.

A jelenlegi  Rubens aukciós csúcsár 2002 júliusában született, amikor az 1610-es „ Aprószentek lemészárlása” című festményt  a Sotheby’s London árverésén 45 millió fonton ütötték le. A képet kanadai üzletemberek vették meg akkor, és 2008-ban a torontói Art Gallery of Ontario -nak ajándékozták, ma is ott látható. A jutalékokkal növelt vételár 2002-ben 75,9 millió dollár volt, ez a rekord él még mindig, igaz, nagyon ritkán kerül értékes Rubens kép árverésre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?