Potom pénz a kikiáltási ára a Ceaușescu család autójának

A most közel 40 éves gépkocsit Ceaușescuék lánya, a matematikus Zoia kapta nászajándékként.  

Elárverezi a Ceaușescu család Renualt Fuego GTS típusú személygépkocsiját az Artmark aukciós ház. Az autó kikiáltási ára mindössze 500 euró.Zoia Ceaușescu egykori autója | Fotó: Artmark

A járművet 1983-ban rendelte a diktátor házaspár, s nászajándékként a lányuk, Zoia kapta meg. Az autót a Renault egyik franciaországi gyárából szállították le, az ügylet lebonyolításával a Securitate foglalkozott.

Az 1989 decemberi rendszerváltást követően a gépkocsit az ügyészség utasítására lefoglalták, s Zoia Ceaușescu csak 7 évvel később kapta vissza, egy sor más, személyes tulajdonát képező tárggyal egyetemben, miután ejtették az ellene az ország gazdaságának aláásása címén emelt vádat. Azt nem lehet tudni, hogy Zoia Ceaușescu autóját ki bocsátotta árverésre.

Korábban számos más, egykor Ceaușescuék tulajdonában levő tárgyat értékesítettek árverésen. 2018-ban egy, a diktátor házaspárt és Nicolea Ceaușescu szüleit ábrázoló falikárpitot 1 600 euróért vett meg valaki, s ugyanannyiért kelt el egy, Nicolae Ceaușescut a nép hőseként ábrázoló gyapjúszőnyeg.

Ugyanazon árverésen Elena Ceaușescu kalapjáért 800 eurót, a férje vadászöltözetéért 700, bélelt vadászsapkájáért pedig 400 eurót fizettek ki. A közelmúltban egy olyan szabadalmi oklevelet bocsátottak árverésre, melyen a szabadalom egyik szellemi tulajdonosaként Elena Ceaușescu szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?