banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Ukrajnai művészeknek ajánlja egy előadása bevételét a sepsiszentgyörgyi színház

A sepsiszentgyörgyi színház is csatlakozik ahhoz a nemzetközi jótékonysági akcióhoz, amelynek célja, hogy anyagi és morális támogatást nyújtson a háború sújtotta ukrán művészeknek.

„Egy szerencsésebb helyzetben, békében működő színház biztonságából üzenjük, hogy lélekben ott állunk mellettük és minden ártatlanul szenvedő civil mellett, felajánlva nekik a május 26-ai Kártyások című előadásunk teljes bevételét” – közölte a hétfőn a Tamási Áron Színház.

A kezdeményezés a baltimore-i Worldwide Reading Project, a The Center for International Theatre Development és a Román Színházi Szövetség (UNITER) partnerségében jött létre. A romániai művészek az ukrajnai művészekért elnevezésű kampány során az UNITER fogja begyűjteni a kezdeményezéshez társult színházak jegybevételeiből származó adományokat, az összegyűlt pénzösszeget pedig az Ukrán Színházművészek Nemzeti Szövetségének számlájára utalja.

A sepsiszentgyörgyi magyar színházi társulat közleményben rámutat: „a művészi méltóság megőrzését és e szörnyű időket átélő ukrán kultúra támogatását” célzó nemzetközi színházi akciót 2022. május 16. és június 15. között tartják és ebben az időszakban állami, valamint önkormányzati színházak és független színházi társulatok is támogatásukról biztosíthatják a nehéz helyzetben lévő ukrajnai kollégákat. „Nem sok, amit tehetünk azokért a kollégákért, akik közel három hónapja egész más jellegű kihívásokkal szembesülnek, mint amit hivatásukként választottak, de úgy éreztük, ilyenkor minden szolidaritási gesztus erőt adhat kitartani, túlélni, embernek maradni. Felajánljuk nekik a május 26-ai Kártyások című előadás teljes bevételét.”

A Tamási Áron Színház május 26-ai Kártyások előadására a befolyt jegybevétel könnyebb kezelése érdekében nem lehet online jegyeket vásárolni, csak a Központi Jegypénztárban árusítanak belépőket. A jegyek ára 25 lej; nyugdíjasoknak, diákoknak 15 lej értékű kedvezményes jegyek is kaphatóak.

Ny. V. Gogol Kártyások című komédiája az emberi ravaszság, képmutatás, mindennapi átveréseink világáról szól. „A pénz körül mindig is voltak, vannak, lesznek csalások, és ha az ember a könnyű, gyors anyagi haszonszerzés ingoványos talajára téved, soha nem tudja, hogy mire számíthat” – áll a Zakariás Zalán által rendezett előadás ajánlójában.

Az UNITER kezdeményezésére Románia és Moldova Köztársaság 45 állami és független kulturális intézménye vesz részt a jótékonysági akcióban május 16. és június 15. között, a Tamási Áron Színház mellett például a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mindkét társulata, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági És Gyermekszínház vagy a kolozsvári Puck Bábszínház.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?