Fehérorosz kormányfő: Az EU-ba és Észak-Amerikába irányuló szinte teljes exportot blokkolják a nyugati szankciók

Fehéroroszország Európai Unióba és Észak-Amerikába irányuló szinte teljes exportját blokkolják a nyugati szankciók – közölte vasárnap Raman Halovcsenka fehérorosz kormányfő az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az interjúból részleteket a Belarusz-1 helyi hírtelevízió ismertetett. „A szankciók gyakorlatilag elzárták Fehéroroszország teljes exportját az uniós tagállamokba és az észak-amerikai országokba. Ez hozzávetőleg évente 16–18 milliárd dollárt jelent” – ismertette Halovcsenka.

Illusztráció forrása: Pexels

A fehérorosz miniszterelnök szerint hazájában „nem egyszerű nyomásgyakorlási eszközként, hanem a hibrid agresszió eszközeként” értékelik a büntetőintézkedéseket.

„Feltehetőleg ez az utolsó lépcső, amely megelőzi a hagyományos fegyveres agressziót” – tette hozzá. „A hagyományos értelemben vett szankciókhoz képest ezek célja térdre kényszeríteni az országot, elfojtva gazdaságát és erővel kényszeríteni követelések, vagy egyéb feltételek teljesítésére” – húzta alá Halovcsenka.

Oroszország február végén Ukrajna ellen indított háborúja miatt a nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen. Ezek egy része a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországra is kiterjed.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?