Tsylvania – Erdély összes városa egy kifestőkönyvben

A közelmúltban megjelent kötet 134 városi rangú települést mutat be azok reprezentatív épületei révén, Kolozsvártól kezdve Tusnádfürdőig.

Tsylvania Coloring Book címmel erdély városait bemutató kifestőkönyvet készített a Wameleon reklámgrafikai ügynökség. A kötet alkotója Kalabér Timea illusztrátor, a cég munkatársa.Felnőtteknek szánják, de gyerekek is örömüket lelhetik benne | Fotó: Facebook/Tsylvania

A maga nemében egyedülálló színezőkönyv ötlete több megfontolásból született meg. „Timea kézzel rajzolt illusztrációkat készít, ezekre azonban nincs mindig megrendelés, mi pedig nem akartuk elpocsékolni a tehetségét. Másrészt szerettünk volna egy saját termékkel kirukkolni, s úgy láttuk, hogy kevés az olyan ajándéktárgy, ami reprezentatív lenne ezen régió, Erdély és a Székelyföld számára, amit külföldre is el lehet vinni. Ezt az űrt szerettük volna betölteni” – nyilatkozta a Maszolnak Rancz Zsolt, a sepsiszentgyörgyi cég tulajdonosa és kreatív igazgatója.

A Tysilvania egy felnőtteknek szóló kifestő, határozza meg a könyv műfaját az alkotója. „Ez egy relaxációs kifestő, az ember azáltal lazul el, hogy elvész az apró részletekben” – mondja a szászrégeni származású Kalabér Tímea, aki a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen diplomázott. Éppen ez jelenti a választóvonalat a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek szóló színezőkönyvek között, utóbbiak ugyanis sokkal részletesebbek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy gyerek ne lelhetne örömét egy felnőtteknek készült ilyen jellegű kiadványban.  

Erdély a te színeiddel

Elmondása szerint elég sok hasonló jellegű termék van a piacon, legismertebbek a mandalákat ábrázolók, melyeket gyakran ezzel a címmel forgalmaznak. A Tsylvania a tematikája révén különleges, a mottója az lehet, hogy „Erdély a te színeiddel”. „Mindenkiben ott van a gyermek, sokaknak kikapcsolódást jelent egy ilyen kifestőkönyv, ráadásul már csak nosztalgiából is kézbe veheti az ember, megkeresheti benne azokat a városokat, melyekhez emlékek fűzik” – sorolja az okokat, melyek miatt valaki felnőtt fejjel kezébe veheti a kifestőkönyvet.

A Tsylvania nem a legfontosabb és leginkább reprezentatív erdélyi városokat tartalmazza, hanem a tágabb értelemben vett Erdély valamennyi városát, állítják a kötet megalkotói. A kötetben 134 település szerepel, olyanok is mint Szinérváralja, Viktóriaváros és Topánfalva. „Eddig még mindenki, akinek megmutattak a könyvet, talált benne olyan települést, melyről korábban nem hallott” – meséli a Wameleon kreatív igazgatója. A városok a lakosság száma alapján, csökkenő sorrendben követik egymást a 274 oldalas, A4-es formátumú kötetben. Jómagam 141 erdélyi várost számoltam össze, de ez semmit nem von le a könyv értékéből, arról nem is beszélve, hogy egy sor romániai város csak a nevében az, valójában falunak sem valami nagy szám.Kalabér Timea | Fotó: Facebook/Tsylvania

A könyvben található 134 rajznak az elkészítése 1000-nél több munkaórába került, aminek jelentős részét a kutatás, a feltérképezés, az információgyűjtés tette ki, a dokumentációnak részei voltak a jelenlegi városképet tükröző digitális fotók éppúgy, mint régi képeslapok. A rajzok nem valós városképek reprodukciói, hanem az adott települések lényeges vizuális elemeit próbálják megragadni.

„A rajzokon nem feltétlenül a legnagyobb építészeti, történelmi vagy művészettörténeti értékkel rendelkező épületek szerepelnek. Biztos, hogy emiatt érnek majd támadások bennünket, de igyekeztünk olyan épületeket választani, melyek az átlagember számára az adott várost jelentik, akkor is, ha az jellegtelen vagy giccses. Így került fel a sepsiszentgyörgyi képre a Sugás Áruház” – magyarázza Rancz Zsolt.

Nagyon eltérő volt, hogy mennyi időt vett igénybe egy rajz elkészítése, eleveníti fel a munkafolyamatot Kalabér Timea. Kolozsváron két teljes munkanapot dolgozott, azonban volt olyan város is, mellyel hat óra alatt végzett.Fotó: wameleon.com

Az első 200 példány alig három hete jött ki a nyomdából, de már el is kelt, főleg online rendelések révén. A kifestőkönyvet két székelyföldi könyvesbolt is forgalmazza, s a Wameleonnál remélik, hogy nőni fog a viszonteladók száma. „Szkeptikus a piac, mivel a mi könyvünk jóval drágább a többi hasonló kiadványnál, de már kezdenek érdeklődni a boltok” – mondja a cégvezető.   

Több mint kifestőkönyv

„Nem vagyunk naivak, nem feltételezzük, hogy mindenki, aki megvásárolja, ki is fogja festeni. De ez nem is baj, mert csak nézegetve is izgalmas és szép, több mint egy kifestőkönyv, egyfajta kislexikon. Egy státusterméket, egy szimbolikus ajándékot szerettünk volna létrehozni, olyasmit, ami mindenkihez szól, ami mindenkinek való” – mondja Rancz Zsolt.

Ennek szellemében az alkotók a kötet nem csupán a magyar közönségnek szánják. Ezért választottak neki angol címet, a városok nevét pedig nem csupán magyarul, hanem románul és németül is feltüntették.

Kalabér Timeának ez már a második könyve. Az első a Nyakleves! című képregény volt, melynek a társszerzője Rancz Zsolt, s ugyancsak a Wameleon adta ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?