Sepsiszentgyörgyről kitiltják a nagy teherautókat

Sepsiszentgyörgyön radikálisan átalakítják a közúti forgalomra vonatkozó szabályzatot és január 1-től kitiltják a város utcáiról a nagy teherautókat, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint azért kényszerülnek erre a lépésre, mert a város sok pénzt fordít az utak felújítására és korszerűsítésére és mindezt tönkreteszik a nagy teherautók.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hamarosan közvitára bocsátja a tervezetet, amely szerint a város területére nem engednek be 3,5 tonnánál nagyobb teherautót. Antal Árpád szerint az épülő terelőút jövő nyári átadásáig a tiltás alól kivételt tesznek a Păius David, az Oltmező, a József Attila, a Jókai Mór és az Építők útja esetében, mert jelenleg nincs alternatív útvonal, amit az áthaladó forgalom használhatna. A terelőút átadása után az említett utcákból is kitiltják a nagy kamionokat.

Fotó: Antal Árpád

Antal Árpád szerint a Sepsiszentgyörgyön bevezetendő szigorító intézkedésre a nyugati országok városaiban már van példa. A háromszéki megyeszékhelyen is arra ösztönzik a cégeket, hogy az áruellátást 3,5 tonna alatti járművekkel oldják meg. Emellett van néhány olyan cég székhely a város területén, amely nagy kamionokat birtokol. Számukra a szépmezői Ipari Parkban biztosítanak területet és arra ösztönzik őket, hogy a következő 2 évben helyezzék át oda tevékenységüket, mondta a polgármester.

A tervezet szerint a szigorítás bevezetése után előzetes engedély kiváltására és egy pénzdíj kifizetésére lesz szüksége annak a nagy teherautónak, amely be szeretne hajtani a városba vagy át szeretne hajtani rajta, mondta a polgármester. Magyarázata szerint az áthaladó teherautók számára lehetővé teszik az egynapos vagy egy hónapos engedély kiváltását, a helybéli cégek pedig válthatnak 6 hónapra vagy 1 évre érvényes engedélyt. Ezekért mind külön díjszabást határoznak meg. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?