banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A szenátus már elfogadta: tilos lesz az energiaitalok árusítása kiskorúaknak

A szenátus hétfőn elfogadta az energiaitalok kiskorúaknak történő árusítását tiltó törvényjavaslatot. A képviselőház lesz a döntéshozó testület ebben az ügyben. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerint az energiaitalok fogyasztásának jelensége széles körben elterjedt, különösen a gyermekek és a serdülők körében.

A szenátus hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy intézkedéseket hozzon az energiaital-fogyasztás hatásainak megelőzésére és elhárítására azáltal, hogy betiltják az energiaitalok vagy származékaik kiskorúaknak történő értékesítését, valamint a fogyasztók tájékoztatása és oktatása által az ilyen típusú termékeknek az egészségre gyakorolt káros hatásairól. A szakbizottságban több erre vonatkozó módosító indítványt is elfogadtak, írja a Digi24.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

„Tilos az energiaitalok és származékaik forgalmazása és reklámozása – beleértve az online forgalmazást is – az egészségügyi intézményekben és a közoktatási intézmények helyiségeiben, beleértve a helyiségekben elhelyezett automatákat is, valamint a közoktatási intézmények közelében, ugyanakkor az ilyen intézményekbe vezető utakon is (1000 méteres körzetben). Tilos az olyan termékek forgalmazása, amelyek összetevői meghaladják a hatályos jogszabályok által megengedett maximális határértéket. Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság hatáskörüknek megfelelően hatósági ellenőrzési programokat dolgoz ki és hajt végre az energiaitalok és származékaik gyártására, forgalmazására és/vagy behozatalára vonatkozóan”– áll a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ által kezdeményezett jogi és egészségügyi bizottságok által elfogadott javaslatok szerint.

E rendelkezések be nem tartása esetén a gazdasági szereplők 25 000 és 50 000 lej közötti bírságot kockáztatnak, a szabálysértések felderítése és a szankciók alkalmazása az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a fogyasztóvédelem felhatalmazott munkatársainak feladata, a törvényes hatásköröknek megfelelően.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerint, amelyet a törvénytervezet kezdeményezői, a PNL szenátorai idéznek, és amelyet az USR támogat, az energiaitalok fogyasztásának jelensége széles körben elterjedt, különösen a gyermekek és a serdülők körében. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013-as tanulmánya szerint a felnőttek 30%-a, a tinédzserek 68%-a és a 10 év alatti gyermekek 18%-a fogyaszt különböző típusú energiaitalokat.

Ráadásul a gyermekek és serdülők egészségére káros hatású italok forgalmazói különböző alkohol-, valamint koffein-, taurin- és karnitinkoncentrációt tartalmazó származékos termékeket hoztak forgalomba anélkül, hogy ezeknek az anyagoknak a jelenlétét kiemelték volna a termékek címkéin, és nem tettek a említést a központi ideg- vagy izomrendszerre gyakorolt pusztító hatásukról.

Az INSP ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az energiaitalok alkohollal együtt történő fogyasztása különösen veszélyes, mivel az élénkítő hatás semlegesíti a szervezet reakcióit a nagy mennyiségű alkoholra, és így alábecsüli a mérgezett állapotot. Az energiaitalok lakossági fogyasztásának megelőzését és az ellene való küzdelmet célzó törvényjavaslatot a képviselőház, mint döntéshozó testület elé terjesztik vitára és plenáris szavazásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?