Táncszínházzá vált a Háromszék Táncegyüttes: a név változik a minőség marad

A repertoárhoz igazította nevét és bővíti tevékenységét a térség egyik legrégebbi táncegyüttese. Kovászna megye tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta, a Háromszék Táncegyüttes névváltoztatását, így a társulatot mostantól Háromszék Táncszínháznak hívják. Jóváhagyták azt is, hogy a Háromszék Táncszínház utánpótlás neveléssel foglalkozó tevékenységet indítson, így a sepsiszentgyörgyi intézményhez kerül a Százlábú ifjúsági tánccsoport.

Virág Endre a Háromszék Táncszínház igazgatója a Maszol érdeklődésére elmondta: a névváltoztatást az indokolta, hogy repertoárjuk már rég túllépett a folklór előadásokon, számos táncszínházi produkciót mutatnak be. Az igazgató felidézte, hogy már 1997 színre vitték az első táncszínházi előadást az Ábelt de a fordulópontot a Vérnász jelentette, amit a Tamási Áron Színház és a Háromszék Táncegyüttes közös produkciójaként állítottak színpadra.

Fotó: Háromszék Táncszínház/Kátai Jocó

Az elmúlt években mintegy 25 táncszínházi produkciót készítettek a folklórműsorok mellett. Az egyes népszokások, rítusok vagy éppen regionális vonatkozású történelmi események drámai potenciálját, a bennük rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva olyan előadásaik születtek mint a Vérnász, a Váróterem, az Ábel, a Csávási ballada, a Böjttől böjtig, A banda, a Száz évig, a Tékozló fiú, a Gábor Áron, az Erdély-menyegző, a Mundruc, a Tiszta, az Átöltözés, vagy a Tragédia. A névváltoztatás ellenére a néptánc előadások továbbra is szerves részét képezik a repertoárnak, mondta Virág Endre. 

A Háromszék Táncszínház igazgatója szerint anyagi oka is van a névváltoztatásnak, hiszen eddig táncegyüttesként számos olyan pályázati lehetőségtől estek el, amelyek színházi társulatoknak voltak kiírva. Emellett a fenntartó önkormányzat – a Háromszék Táncszínház számára – részesülhet a személyi jövedelemadó 2 százalékából létrehozott „kulturális alapból”, amiből azokat az önkormányzatokat támogatják, amelyek saját színházakat, operákat és filharmóniákat tartanak fenn, sorolta Virág Endre. 

A megyei önkormányzat elfogadta, hogy utánpótlás nevelés céljából a Háromszék Táncszínházhoz kerüljön a Százlábú ifjúsági tánccsoport, amelyet 2006-ban alapított Virág Endre és Imola. Az elmúlt években a Százlábú tánccsoport 6 tagjából vált hivatásos táncos a Háromszék Táncegyüttesnél, mondta Virág Endre, aki szerint mivel az országban nincs hivatalos oktatási program így a hat erdélyi hivatásos néptánc együttes műkedvelőkből neveli a hivatásos táncosokat. Tervek szerint a Százlábú táncegyüttes fiatal táncosait úgy nevelik, hogy felzárkózzanak a Háromszék Táncszínházhoz.    

Fotó: Háromszék Táncszínház/Kátai Jocó

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön és 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt. Ezt követően tíz évig Sepsiszentgyörgy önkormányzatához tartozott és 2009-től lett az intézmény hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

A Háromszék Táncegyüttes célként tűzte ki az erdélyi etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtését, megőrzését és továbbadását. Háromszék Táncszínházként a hagyományok továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretnék elérni és a színház nyelvén új kontextusba helyezni. A hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében egyedi arcvonalat alakítottak ki, produkcióikban a népzene és a néptánc olyan nyelvezetté lényegül át, amely képes a ma emberéhez szólni, fogalmazta meg a táncszínház hivatalos oldalán Virág Endre igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?