A történelmi Magyarország táncait idézi meg a Háromszék Táncegyüttes új előadása

Rendhagyó produkcióval zárja az évadot a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, amely két fiatal magyarországi koreográfus közreműködésével egy új zenei és képi világot bemutató, látványos folklór előadást mutat be.

Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készül a Hazától hazáig című produkció, melynek premierjét június 16-án, pénteken este 7 órától és 18-án, vasárnap este 8 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. A két vendégkoreográfus a Háromszék Táncegyüttes korábbi eladásaiban megszokottól eltérő néprajzi tájegységekre kalauzolja a nézőket.

Fotók: Kátai Jocó

A történelmi Magyarország különböző régióinak táncait és autentikus, teljes értékű viseleteit mutatják be az új produkcióban. A fiatal alkotópáros igazi kihívás elé állította a sepsiszentgyörgyi csapatot, ugyanis a táncosoknak több új technikát és stílust kellett elsajátítaniuk a próbafolyamat alatt.

A több hónapos közös munka eredményeként jön létre a Hazától Hazáig című előadás, amelyben somogyi kanásztáncot, páros ugróst, üvegest, rimóci sarkantyúst, karikázót, alföldi botolót, viski csárdást és keringőt, bukovinai kétfelé tappantóst és silladrit, nagypaládi és szeghalmi verbunkot is láthat a sepsiszentgyörgyi közönség.

Módos Máté örökös aranysarkantyús táncos és felesége, Módosné Almási Berta Csilla első alkalommal hoznak létre egész estés produkciót a hivatásos táncegyüttessel. A premierről tartott sajtótájékoztatón Módos Máté hangsúlyozta: az erdélyi színpadokon egyáltalán nem szokványos folklór műsor készül amely a közönségnek olyan folklór-élményt nyújt, amit talán nem elég csak egyszer megtekinteni.

„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk” – fogalmaz a Háromszék Táncegyüttes.

Rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Alkotótársak: Kovács-Jelinek Emese, Kovács József, Nemcsényi Alíz, Heverdle Emese
Jelmez: Zsuzska folksufnija, Paluchné Percze Piroska, Rimóczi Hajnalka
Zenei szerkesztés: Heveder zenekar, Módos Máté
Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Balla Gergely, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina Emőke, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Vass Tünde, Vitályos Dorottya
Heveder zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?